Nove preporuke: Cijepljeni i oni koji su preboljeli covid ne moraju u karantenu

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2021. u 15:23
FOTO: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio nove preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele covid-19 ili su cijepljene.

Osobe koje su preboljele covid-19 i dovršile primarno cijepljenje izuzete su od karantene u slučaju bliskog kontakta sa zaraznom osobom bez vremenskog ograničenja (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19).

Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija slijedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome
unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19).

Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci, navodi HZJZ.

Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom, a negativan test neće skratiti vrijeme trajanja samoizolacije odnosno karanteni.

Po završetku karantene nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitirane ili rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.

Osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji ako je je preboljela covid u posljednjih 180 dana ili je cijepljena u potpunosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close