‘Novca ima za sve prihvatljive korisnike’

Autor: Marta Duić , 30. prosinac 2018. u 22:00

Maksimalan iznos godišnje potpore za osiguranje usjeva, životinja i biljaka po korisniku je 75.000 eura.

Na vrijeme ne možete računati, ali možete ublažiti posljedice. Poruka je to resornog ministrima poljoprivrednicima koje je pozvao da se zaključno do danas u podne prijave za potpore namijenjene osiguranju usjeva, životinja i biljaka. Riječ je o natječaja za provedbu podmjere 17.1. iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske 2014.-2020.

Upisnik je obavezan
Korisnici moraju biti upisani  u Upisnik poljoprivrednika u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu potpore. Maksimalan  iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, te se odnosi na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. 

 

Tolušić

Ne gledajte u nebo, osigurajte proizvodnju, a mi sufinanciramo 70% police.

Utrostručen interes
"Ne gledajte u nebo, osigurajte svoju proizvodnju, a mi vam sufinanciramo 70 posto police osiguranja. Ne propustite priliku!", poručuje ministar Tomislav Tolušić napominjući kako zanimanje korisnika za ovu mjeru raste te je, tvrdi, u odnosu na 2016. godinu utrostručeno. 

 Potencijalnim korisnicima vladinih potpora vjerojatno će najviše zanimati podatak da je iznos prvotno planiranih 70 milijuna kuna u "kasici za osiguranje" naposljetku povećan te da će, kako kažu u resornom ministarstvu – svi prihvatljivi korisnici dobit i novac za osiguranje. Prema podacima ministarstva, dosad su objavljena tri natječaja za osiguranje usjeva, životinja i biljaka.  Na pionirskom, koji je bio aktualan 2016. godine zaprimljeno je 2359 zahtjeva za isplatu potpora, dok je iznos traženih poticaja iznosio 31,5 milijuna kuna.

Sljedeće godine  poljoprivrednici su bili  podnijeli zaprimljeno 3077 zahtjeva kojima su "pikirali" potpore u vrijednosti od gotovo  44, 4 milijuna kuna. Pozivajući ih da se i ove godine odazovu u što većoj mjeri, iz Ministarstva poljoprivrede navode koje su to promjene "zadesile" ovogodišnji poziv:  "Korisnik više ne treba platiti cjelokupnu premiju osiguranja, nego po ugovaranju osiguranja plaća 30 posto, dok 70 posto premije Agencija za plaćanja, nakon administrativne obrade, izravno plaća osiguravajućoj kući u ime poljoprivrednika.

Smanjen je i prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30 na 20 posto, intenzitet potpore povećan je sa 65 posto plaćene premije osiguranja, a zahtjev za isplatu potpore poljoprivrednici mogu podnijeti tijekom cijele godine". 

Komentirajte prvi

New Report

Close