Novac za plaće osiguran, traži se model za isplatu

Autor: Marija Brnić , 03. prosinac 2019. u 07:42
U vojnim krugovima spominju se različite procjene vrijednosti paketa Bradleya, koje variraju od 120 do 300 milijuna dolara(I. Galović/PIXSELL

Konačno rješenje nakon deblokade ovisi o isporuci Bradleya.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u Slavonskom Brodu u razgovoru s radnicima i vodstvom grupacije Đuro Đaković jučer je dao riječ da će plaće osigurati Vlada, no detalje oko rješenja poslovne krize u kompaniji ni jučer nije iznosio, jer se model za osiguranje poslova i njihovo financiranje još uvijek usuglašava.

Problem su blokade koje prelaze 100 milijuna kuna. Rješenje je usko vezano uz suradnju sa SAD-om i njihovu najavljenu donaciju borbenih oklopnih vozila Bradleya Hrvatskoj.

Prema zadnjim najavama, Hrvatska će od SAD-a iz viškova američke vojske prihvatiti donaciju 60 Bradleya, te još 24 koji će se koristiti za pričuvne dijelove. Vozila će, nakon formalizacije odnosa, dolaziti postupno, a očekuje se da prvih deset stigne tijekom iduće godine, a oni će poslužiti i za slavonskobrodsku tvrtku i za hrvatsku vojsku za obuku.

Bradleyi bi trebali biti isporučeni u Đuru Đakovića, koji će s proizvođačem BAE Systemsom sklopiti ugovor o suradnji, godišnje bi se, prema programu koji se još usuglašava, s analogne na digitalnu tehnologiju obavio prelazak od tri do deset Bradleya godišnje, ovisno o kapacitetima.

U vojnim krugovima spominju se različite procjene vrijednosti paketa Bradleya, koje variraju od 120 do 300 milijuna dolara, no uz ovaj paket dolazi i dodatna pomoć SAD-a za provođenje modernizacije oklopnjaka u visini 25 milijuna dolara.

Američka tvrtka BAE Systems bi, prema najavama ministra obrane Damira Krstičevića, s Đuro Đaković Specijalnim vozilima mogao ostvariti suradnju na proizvodno-remontnom centru za Bradleyeva vozila za ovaj dio Europe, budući da i neke druge države iz našeg okruženja nabavljaju uprava ta oklopna vozila, a Krstičević je naznačio i moguću izravnu investiciju američkog partnera. 

No, planovi za donaciju moraju tek proći potrebnu proceduru u svojim državama. U međuvremenu Vlada u Zagrebu s ostalim dioničarima Đure Đakovića pokušava naći prijelazno rješenje kako deblokirati račune i održati sustav, a jedno od pitanja na koje se čeka odluka je i odabir novog menadžmenta kompanije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Inflation Rate in Croatia is expected to be 1.30 percent by the end of this quarter, according to Trading Economics global macro models and analysts expectations. Looking forward, we estimate Inflation Rate in Croatia to stand at 1.20 in 12 months time. In the long-term, the Croatia Inflation Rate is projected to trend around 2.00 percent in 2020, according to our econometric models:
https://tradingeconomics.com/croatia/inflation-cpi

Je..sve je osigurano….još se ne zna koja će banka naje…


Ovi sebi sami pucaju u nogu a država glumi dobrog Samarićanina. Privatna firma štrajka, a ljudi hoće da im se štrajk plati. U to vrijeme posao stoji, ne završavaju se proizvodi, koji bi mogli donijeti nešto novca. Ugovori posao, samo da ga ima, o isplativosti i produktivnosti na radnom mjestu. svakog uposlenog, nitko ne vodi računa. Socijalistički mentalitet će dokrajčiti ovu zemlju.

Kakav narod takva drzava ! Zanimljivo je sto su svi veliki patriote i domoljubi, a svi rade po sistemu kao i prostitutke prvo pare a lako ćemo za posao ….

apsolutno stoji. a tek socijalistički mentalitet novinara koji sjetno spominje kako je ĐĐ nekad upošljavao 18 000 radnika… to je bio Apple. https://novac.jutarnji.hr/aktualno/neka-vlada-dode-u-brod-i-kaze-nasoj-djeci-zasto-nemaju-dok-njihova-jedu-po-restoranima/9703042/

New Report

Close