Nova pravila štite putnike i reguliraju online agencije

Autor: Marija Crnjak , 02. veljača 2016. u 22:00
Direktiva je na snazi od prosinca/ Duško Jaramaz/PIXSELL

Zemlje članice imaju dvije godine za prilagodbu, no ona neće biti laka, kaže Boris Žgomba.

Jača zaštita potrošača i veća odgovornost onih koji prodaju putničke aranžmane, uključujući online agencije i servise za rezervacije, osnovne su izmjene koje donosi nova EU Direktiva o putovanjima u paket aranžmanima. Direktiva je na snazi od prosinca, a zemlje članice imaju dvije godine za prilagodbu zakona, čija bi primjena krenula u narednih šest mjeseci.

Nova pravila igre koja će imati značajan utjeca ja poslovanje hrvatskih turističkih tvrtki u utorak je u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavio Robert Mathiak iz Europske komisije.  "Stara Direktiva iz 1990. se bazira na tradicionalnom modelu poslovanja prije interneta. Internet je postao sve važniji medij putem kojeg se usluge putovanja nude ili prodaju. Stara Direktiva nije u dovoljnoj mjeri pružala zaštitu putnicima. Usluge putovanja ne kombiniraju se samo u obliku tradicionalnih unaprijed utvrđenih paket aranžmana, nego se često kombiniraju na način da se prilagode kupcu.

Mnoge od tih kombinacija usluga putovanja nalaze se, u pravnom smislu, u sivoj zoni ili nisu jasno obuhvaćene starom Direktivom. Novoj Direktivi cilj je prilagoditi područje zaštite kako bi se u obzir uzeo taj razvoj, poboljšati transparentnost te povećati pravnu sigurnost za putnike i trgovce, pojasnio je Mathiak. Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija koji je sudjelovao u pregovorima o Direktivi kao predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija (ECTAA), ističe da je dobar dio rješenja već ugrađen u hrvatski novi Zakon o pružanju usluga u turizmu.

"Primjerice, ako se u paket aranžmanu prodaje i avionska karta, a u međuvremenu zrakoplovna tvrtka bankrotira, agencija koja je prodala paket pokriva svu štetu kupcu, što dosad nije bio slučaj. Prilagodba novim pravilima neće biti laka, no postoji izvjesna sloboda članica u izradi zakona, i nastojat ćemo u naše zakone ugraditi mehanizme koji će olakšati i agencijama", kaže Žgomba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close