Nova Mreža javnozdravstvene službe: Logopedi i psiholozi u domovima zdravlja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2024. u 19:00
Foto: Pixabay

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstvene službe koja predviđa povećanje palijativnih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjenskog rada u bolnicama i posljedično smanjivanje listi čekanja.

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a za više od 30 posto povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativne skrbi, navodi se u nacrtu nove Mreže koji je u javnom savjetovanju do 15. ožujka.

Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove Mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti.

Osim bolnica, novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

I primarna dobiva novu organizaciju pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne.

Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti. Imat će veći broj patronažnih sestara, kao i mogućnost zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući. U planu je i veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

U domovima zdravlja predviđene su i djelatnosti psihologije, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatrijski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenciju.

Novom Mrežom stvoreni su preduvjeti da se na primarnoj razini smanji broj osiguranih osoba po timu i reorganiziraju administrativni poslovi.

U Ministarstvu navode i da su osigurane 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite.

Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja, proizvedenih 2020. godine ili kasnije, nova ulaganja obuhvaćaju 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesnu nabavu 21 linearnog akceleratora, u vrijednosti 55,4 milijuna eura.

Donošenje nove Mreže javne zdravstvene službe predstavlja sljedeću važnu polugu u provedbi reforme zdravstva i postavljanju novih organizacijskih temelja zdravstvenog sustava.

Resorni ministar Vili Beroš ističe da će, zahvaljujući novoj mreži, biti moguće uvesti dvosmjenski rad u bolnicama i tako smanjiti liste čekanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close