Nova ‘metla’ ili znak da se napušta podjela plijena?

Autor: Suzana Varošanec , 24. studeni 2016. u 22:01
Vladimir Ferdelji, CHROMA/Igor Kralj/PIXSELL

Produljuje se mandat onima kojima je iscurio, dok se novima daje mandat na svega šest mjeseci.

Izmjenama dvije Uredbe Vlada intervenira u sektor korporativnog upravljanja u javnim tvrtkama, a pitanje je što slijedi u prijelaznom razdoblju od šest mjeseci.

Produljuje se mandat onima kojima je iscurio, tumači direktor Hrvatskog udruženja menadžera CHROMA Esad Čolaković, dok netom imenovanima daje se mandat na svega šest mjeseci. Po njemu je Vlada uzela 'time out' da se donese zakonski okvir i usvoje nacionalni standardi za rješavanje statusa članova Uprava i NO-a, što znači i propozicije natječaja i kriterije. To je signal da se napušta koncept političkog kadroviranja i podjele plijena, kaže od svih korupcija ona kadrovska je najgora, pa novi smjer vidi kao nastavak prijedloga CHROME iz 2010. Tad je usvojen Kodeks korporativnog upravljanja u javnom sektoru, ali se toga nitko nije držao.

I Vladimir Ferdelji, predsjednik CHROME, kaže da je optimist, i htio bi to tumačiti pozitivnom najavom odvajanja korporativnog upravljanja od politike, tako da svrha upravljanja bude uspješnost poduzeća, a ne interesi stranaka na vlasti. "Trebalo bi prestati s podjelom plijena kroz izbor menadžera na natječajima, kako se najavljuje, svijeli je primjer natječaj za Upravu ZG Holdinga koji je raspisala Sandra Švaljek dok je obnašala dužnost gradonačelnika Zagreba", kaže Ferdelji. Za razliku od toga neki smatraju da slijedi nova 'metla', tj. da će na prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića NO-ima i skupštinama društava, tvrtke kao što su HEP, Janaf, Plinacro i HAC, ukupno njih 20-ak, dobiti nove čelnike s mandatom od pola godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close