Nogalu sporno inzistiranje na skupoj izmjeni projekta, Kamgrad demantira

Autor: Suzana Varošanec , 23. svibanj 2022. u 22:00
U odnosu na rokove plaćanja, niti jedna situacija nije plaćena u ugovornom roku, tvrde u Kamgradu/ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

Raskid ugovora za Centra translacijske medicine moglo bi dobiti sudski epilog.

Nakon jednostranog raskida ugovora za projekt Dječjeg translacijskog centra Dječje bolnice Srebrnjak – podsjetimo, ugovor je u travnju raskinuo izvođač Kamgrad, nije isključeno da slučaj neće imati i sudski epilog.

U blažoj varijanti, ako bi izvođač trebao napraviti jednostrano utvrđenje konačne situacije (primopredaja gradilišta) uobičajena je tehnika da se to radi preko suda uz osiguranje dokaza.

U ovom slučaju već padaju prve optužbe ‘tko je za sve kriv’, pa zamjenik voditeljice projekta dr. Boro Nogalo navodi da je izvođač tražio izmjene projekta samo da bi se napravili izvantroškovnički radovi, što su, kaže on, odbili jer nije bilo jasno obrazloženo, dok iz Kamgrada to demantiraju.

‘Pucanj u nogu’
“Kamgrad je potpisao ugovor ‘ključ u ruke’, a da bi ostvarili povećanje cijene tražili su izmjenu projekta što znači novu građevinsku dozvolu i novi troškovnik iz čega proizlaze novi financijski zahtjevi”, navodi Nogalo dodajući da je bolnica sve izvedene situacije uredno platila, osim zadnje koju su isplatili s danom zakašnjenja za što, dodaje, postoji opravdani razlog.

“Kasnila nam je isplata novac preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno od SAFU-a. Jedan dan zakašnjenja zapravo je izgovor za raskid, jer izvođač ne želi raditi bez dodatnog novca koji mogu osigurati ili Grad Zagreb ili država”, tvrdi Nogalo naglašavajući da bolnica nema razloga za odugovlačenje realizacije projekta jer bi time sami sebi “pucali u noge”.

Umjesto da investitor diktira uvjete gradnje, veli Nogalo, ovdje se stvar okreće naopačke, pa čak izvođač traži da se promijeni nadzorni inženjer jer ne želi priznati izmjene projekta. Nadzorni inženjer, tvrdi Nogalo, za to ima opravdavanje jer se sve uklapa u postojeću građevinsku dozvolu, što je potvrđeno relevantnom dokumentacijom.

O izmjenama projekta, smatra, može odlučivati samo investitor. I to, kaže, držeći se pritom zakona i ugovora, pa ako postoji razlog da se radi nešto izvantroškovnički – što je nova situacija koja znači doddatan novac te, s obzirom na to da je ovo europski projekt, isto se mora obrazložiti jasnim argumentima i s time se mora složiti investitor i izvođač.

“Izvođač nije poslao nijednu situaciju gdje on argumentirano traži dodatni novac na koji bi imao pravo”, kaže Nogalo.

Zabrana komuniciranja
Nadzorni inženjer Ivica Šutalo nije želio iznijeti svoje viđenje, pozivajući se prema ugovoru na zabranu komuniciranja, dok druga strana – građevinska tvrtka Kamgrad – navedene prozivke i optužbe demantira: “Kamgrad je uvedena u projekt 13. travnja 2021., gradnja procijenjena na 175,9 mil kuna, i odmah po potpisu ugovora i detaljnom pregledu dokumentacije te stanja na gradilištu, zaključeno je kako određeni dio projekta treba promijeniti kako bi se realizacija provela po pravilima struke i unutar hrvatskog zakonskog okvira”, kažu u tvrtki i dodaju da je 27. svibnja 2021. zatražena izmjena i dopuna glavnog projekta evakuacijskog stubišta.

“Unatoč činjenici da su izmjene i dopune glavnog projekta bile nužne, što je i potvrdio Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Naručitelj je izmjenu i dopunu dostavio gotovo godinu dana kasnije – 11. travnja 2022. tj. na dan kad je nastupio raskid ugovora.

“Komunikacija s investitorom i naručiteljem bila je proaktivna od strane Kamgrada, te su redovito izvještavani o projektu, etapama i potencijalnim rješenjima, s ciljem urednog izvršenja ugovorne obveze i realizacije projekta. Za sve navedeno postoji i pisana evidencija.

U odnosu na rokove plaćanja, niti jedna situacija nije plaćena u ugovornom roku, niti je Naručitelj odgovorio na poslane opomene i zahtjeve za plaćanje. Zbog nepostupanja naručitelja došlo je do raskida ugovora o građenju”, tvrde iz Kamgrada 

Komentirajte prvi

New Report

Close