Nobilo: Kazna od 10.000 eura je dovoljna da se ustaše iskorijene

Autor: Poslovni.hr , 22. lipanj 2021. u 11:10
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kaže da prijedlog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH.

Najavljenu izmjenu Kaznenog zakona, kojom bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ZDS, u programu N1 komentirao je odvjetnik Anto Nobilo.

Kaže da prijedlog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH.

“Treba li ići u širu elaboraciju, bojim se da ne”, dodao je.

“Austrijanci imaju prekršajnu kaznu od 10.000 eura i nestali su ustaše”

Pojasnio je da se trenutno sudi po općem propisu koji govori o remećenju javnog reda i mira te da se radi o tumačenju zakona, a zakonom se ne može sve predvidjeti:

“Oni koji su željeli minirati, to su izminirali i napravili nekoliko presuda koje su bile dijametralno suprotne. Ako su naši suci samostalni i mogu donositi presude, trebamo napraviti zakon. Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 eura i nestali su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar.”

Nobilo ističe da su ljudi umorni od svega toga, a država je ta koja treba podvući crtu, dodavši kako je HOS mistificiranje problema, a ne problem.

“I Franjo Tuđman shvatio je da je HOS bio opasnost za Hrvatsku”

Rekao je da je Komisija koju je oformio Andrej Plenković stvorila problem i na mala vrata otvorila mogućnost da se koristi ZDS: “Premijer je formirao Komisiju i to što su oni napravili po meni je skandal. Nisu povijesno istraživali što je bio HOS. Da jesu, shvatili bi, kao što je i Franjo Tuđman, da je HOS bio opasnost za Hrvatsku.”

“Momci koji su išli u rat borili su se za Hrvatsku. Hrvatski simboli su ustav, grb, himna. Nisu se borili za ustašku državu.

HOS je postojao 4-5 mjeseci, bio je anomalija i uklopljen je u HV. Momci su se htjeli boriti za Hrvatsku, a vodstvo je to iskoristilo i preuzelo ustaške simbole. HOS je bio anomalija i nezakonito stvoren.

“Četnici su bili suradnici fašista, kao i ustaše”

Po njemu nema neke velike razlike između ustaša i četnika: “Četnici su bili suradnici fašista, kao i ustaše.”

Odgovarajući na pitanje treba li ustaško znakovlje i poklič zabraniti ili kažnjavati, Nobilo odgovara da, ako ide u KZ, onda mora biti kažnjavanja, dok bi  zabranjivanje išlo u neki drugi samostalni zakon. “Mora biti kazna”, istaknuo je.

Kaže da će se kažnjavanjem baviti sabor, ako saborski odbori budu predlagali. “Ne bih želio minirati prijedlog, ali primjerenije je da sve uđe u Prekršajni zakon. Dajemo preveliki značaj komedijašima koji se pojavljuju s vremena na vrijeme. 10.000 eura je dovoljno da se ustaše iskorijene iz Hrvatske. Društvo je zrelo, samo je pitanje želi li Plenković ući u napetije odnose sa svojom desnicom ili želi porušiti mostove s desnima od sebe”, rekao je Anto Nobilo pa dodao:

“Imamo novu ljevicu. Na vidiku je nova moderna zeleno-lijeva stranka, ako bude rasla. Ta ljevica mogla bi jurišati na vlast za tri godine. U tom slučaju Plenkoviću će trebati desniji od njega.”

“Plenković ima povijesnu priliku”

Nobilo nije siguran hoće li Plenković to izglasati. Međutim, ističe da ima povijesnu priliku:

“Ovo je najbolji tajming. Imamo 80. obljetnicu antifašističke borbe i tri godine do izbora.”

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kao pravnik trebao bi znati da je u Hrvatskoj kuna a ne euro.  Treba iskorijeniti mnoge druge prije onih koji su se borili u Domovinskom ratu pod stijegom HOSa.

Samo treba donijeti zakon da se iskorjene oni koji su vise hrvata ubili, a među njima Nobilo br 1.

A

 

A kolika bi trebala biti kazna da se iskorjene komunisti, marxisti,…?

 

New Report

Close