Njivice su ogledalo ambicioznih investicija u krčkim lukama

Autor: Branka Osmec , 27. kolovoz 2018. u 13:15
FOTO: ŽLU Krk

Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako s “općinarima” surađuju i na izmjeni i izradi ‘papirologije’.

Županijska lučka uprava Krk, najveća u Primorsko-goranskoj županiji, upravlja s 23 luke na otoku i ostvaruje najviše prihoda. Ulaganja u luku Njivice prvi su, i zasad uvjerljivo najvidljiviji, dio ambicioznog plana investicijskog ciklusa kojim bi se trebao osuvremeniti najveće i najfrekventnije krčke luke.

Rekonstrukcija njivičke luke stajala je 20,5 milijuna kuna, a financijski su je poduprli općina Omišalj, ŽLU Krk, županija i nadležno ministarstvo što je najbolji dokaz da se objedinjavanjem sredstava mogu isfinancirati i veliki projekti. 
Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako su svi isplanirani radovi dogovoreni s lokalnom samoupravom, a s “općinarima” surađuju i kroz inicijative izmjena prostorno planske ili na izradi projektne dokumentacije.

– Naravno, u nastojanjima da brzo i kvalitetno realiziramo zacrtane projekte moramo voditi računa i o osiguravanju izvora financiranja, bilo da je riječ o sredstvima lokalnih jedinica, županije, ministarstava ili fondova EU na koje također u značajnoj mjeri računamo – pojašnjava ravnatelj Lajnert. Prvi posao nakon sezone nastavak je sanacije Ribarskog gata u krčkoj luci. Lučka se uprava prijavila i na natječaj Ministarstva poljoprivrede za izgradnju ribarske luke u Krku – projekta vrijednog 50-ak milijuna kuna. Gradsko vijeće Krka je ŽLU Krk oslobodilo obveze plaćanja više od pola milijuna kuna komunalnog doprinosa za taj objekt.

– Time smo napravili važan korak u zaključenju kandidacijskog postupka o ishodu kojeg ovisi i realizacija projekta koji je nam je svima vrlo važan – kaže Lajnert i ističe izvrsnu suradnju s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem. Za krčku luku ŽLU dobila je početkom nautičke sezone odobrenje sidrenja pontonskog gata. Očekuje se dobivanje lokacijske dozvole, a upis u Hrvatski registar brodova omogućit će da se objekt legalizira te da ga, kao i plovila koja se uz njega vezuju, osigura od mogućih šteta. 
U luku Krk proljetos su stigli prvi i, nažalost, zadnji ovogodišnji gosti s kruzera.

– U pozicioniranju luke Krk kao luke ticanja kruzera ima prostora za napredak što bi donijelo višestruku korist promociji krčke luke i otoka kao privlačne destinacije za manje i srednje kruzere. Ovih su nas dana predstavnici kruzerske tvrtke iz Monaca. U razgovoru i razgledanju operativnih mogućnosti krčke luke pokazali su interes za uvrštavanje luke Krk u itinerar kompanije kao jedne od odredišnih destinacija 2020. godine – ističe ravnatelj Lajnert i najavljuje velike radove od Punta do Baške, Malinske i Vrbnika.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close