Njemačka ukida radne dozvole za Hrvate

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2015. u 10:31
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Uz Njemačku, od 1. srpnja ove godine restrikcije će za Hrvate ukinuti i Belgija, dok je Slovenija najavila produljenje ograničenja.

Njemačka od 1. srpnja ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane, a hrvatske tvrtke mogu isto tako bez ograničenja slati svoje radnike na rad u Njemačku, priopćila je njemačka vlada nakon svoje redovite sjednice u srijedu.

"Njemačka vlada će Europskoj komisiji priopćiti kako Njemačka više neće ograničavati pristup radnoj snazi i uslugama za građane Republike Hrvatske", priopćila je vlada.

U priopćenju se nadalje navodi kako 30. lipnja završava prijelazna faza ograničenog pristupa njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane. Njemačka vlada neće iskoristiti mogućnost produljenja ograničenja (3+2 godine), dodaje se u priopćenju.

I dosad su u prvoj fazi ograničenja za hrvastke državljane postojala mnoga izuzeća. Tako je i dosad u Njemačkoj bio omogućen pristup tržištu rada za akademski obrazovane građane RH koji su pronašli zaposlenje shodno svojoj struci. A isto tako je tržište rada od samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. bilo otvoreno i za znanstvenike te sezonske radnike.

Početkom ove godine ograničenja su dodatno ublažena pa je tako bilo omogućeno zapošljavanje i onim radnicima iz Hrvatske sa stručnom spremom za koju su se školovali "najmanje tri godine". Za ove radnike poslodavac je doduše kod lokalnog ureda za zapošljavanje i dalje bio dužan isposlovati radnu dozvolu, ali, s obzirom da je ukinuta klauzula po kojoj je izdavanja dozvole bilo moguće jedino ako poslodavac nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili ostatka Europske unije, radne dozvole su izdavane bez ograničenja.

Ograničenja su jedino postojala za hrvatske tvrtke iz građevinske branše i iz tvrtki koje se bave čišćenjem objekata u Njemačkoj i koje su u Njemačkoj htjele zaposliti radnike iz Hrvatske.

Ukidanjem ograničenja od 1. srpnja je njemačko tržište rada otvoreno i za posljednju kategoriju radnika, onih bez stručne naobrazbe.

Od tog datuma i hrvatske tvrtke u Njemačkoj mogu neograničeno zapošljavati hrvatske radnike. Ove tvrtke se pri zapošljavanju, kako se izričito navodi, moraju držati njemačkih zakona.

"Zakonom propisana minimalna satnica koja je u Njemačkoj na snazi od početka godine vrijedi i za tvrtke iz Hrvatske", navodi se u priopćenju vlade.

U priopćenju se ističe kako je stanje u njemačkom gospodarstvu i na tržištu rada stabilno te da je moguće prihvatiti nove radnike iz Hrvatske.

"Mnogi hrvatski državljani su već 2013. i 2014. došli u Njemačku. Oni su dobro integrirani i rade uglavnom u onim sektorima u kojoj je primjetan manjak radne snage: građevinarstvu, te zdravstvu i socijalnoj skrbi", stoji u priopćenju.

Godine 2014. je 93.000 hrvatskih državljana u Njemačkoj bilo zaposleno na radnim mjestima sa socijalnim davanjima u punom obujmu.

Njemačka vlada računa da će iz Hrvatske godišnje u Njemačku na rad odlaziti 10.000 ljudi, ali i da bi taj broj mogao varirati ovisno o stanju u Hrvatskoj.

"Hrvatska i sama računa s gospodarskim rastom i rastom mogućnosti zapošljavanja. Dosad su hrvatski državljani dolazili na rad u Njemačku i Austriju kako bi izbjegli visoku nezaposlenost u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

"Hrvati koji rade u inozemstvu su dobit i za hrvatsko gospodarstvo. Njihove doznake poboljšavaju prihode obitelji kod kuće i time jačaju kupovnu moć građana".

Ukidanje ograničenja za građane Hrvatske već nakon dvije godine je presedan jer je to prvi put da Njemačka pri proširenju Europske unije ne koristi svoje pravo uvođenja ograničenja od punih sedam godina.

"Radujem se što današnjom odlukom hrvatskim građankama i građanima možemo omogućiti punu slobodu kretanja radnika. Pravo da možemo raditi i gospodarski djelovati u nekoj drugoj članici EU-a neprocjenjiva je prednost Europske unije", izjavila je njemačka ministrica rada i socijalnih poslova Andrea Nahles.

Komentari (6)
Pogledajte sve


dirljivo-pismo

hrvatska-nije-zemlja-za-kukavice

nikada-necu-otici

Gdje god da odeš ti si stranac i uvijek ćeš biti stranac.
Hrvatska je tvoja jedina Domovina, jedino si tu svoj na svome.

jedno emotivno pismo
Pismo danas postaje aktualnije više no ikad, jer govori o iseljavanju iz Lijepe naše.
Helena je jedna od rijetkih koja ne želi otići iz svoje domovine…
Pismo još jednom prenosimo u cijelosti:

Tu sagradi dom, tu je stari temelj, tu, na kršu tom….

Ponukana konstantnim lošim vijestima i raznoraznim crnim statistikama o nama, mladima i školovanima u Hrvatskoj, naprosto sam bila primorana ovo napisati….

”Ostani tu,
tu je tvoja mati,
ostani tu,
još će sunce sjati,
ostani tu,
snove čuvaj samo za Nju,
ostani tu……”,

Dirljivo pismo mlade Hrvatice koje morate pročitati: ‘Hrvatska nije zemlja za kukavice! Nikada neću otići’

Dobra vijest za marljive i obrazovane, loša za uhljebe.

Kao mladi koji cu uskoro otici iz HR mogu reci da imamo se cemu veseliti, jer u zemlji s ovakvim narodom koji bira ovakve ljude, ne zelim biti dio. Nitko nema 2 zivota pa nemam ni jan:)


da to nije neka dobra vijest za hrvatsku ,hrvatska skoluje do 25 godina i onda njemacka kao ukida dozvole a dobije goteve besplatno skolovane radnike, MAMLAZI STA NEVIDITE DA TO NIJE DOBRO CEMU SE VI VESELITE

Nije dobro za mamlaze koji ostaju.

U Hrvatskoj se već odavno ne cijene rad i stručnost.

Pa neka seljačine bez diploma i znanja, već samo s vezom uživaju.

Morati će početi sami raditi, jer nikoga drugoga neće biti.

A ne znaju.

Pipa će se zatvoriti.

New Report

Close