Niže otkupne cijene ubijaju

Autor: Božica Babić , 23. veljača 2016. u 21:59
Cromilka traži izradu kodeksa dobre trgovačke prakse/Goran Stanzl/PIXSELL

Udruga OPG-ova Život upozorava.

Dukat, najveći otkupljivač mlijeka, snizio je ovih dana otkupne cijene od 8 do 10 posto, a unatrag pola godine i do 20 posto. Hrvatskoj proizvodnji mlijeka, koja se već dugo nalazi u slobodnom padu zadan je time težak udarac. Da stvar bude još gora, dogodilo se to baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kada je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke", stoji u  javnom pismu koje je Udruga OPG-ova Život u utorak odaslala ne samo medijima već i svim državnim dužnosnicima.

Dukat nije iznimka, cijene ruše i Belje, Meggle i Vindija, tvrde u Udruzi, te prozivaju te tvrtke da su s tržišnim udjelom većim od 70 posto "gospodari života i smrti obiteljskih gospodarstava koja proizvode mlijeko". Prozivaju i Ministarstvo poljoprivrede jer su njime "iz pozadine upravljali veliki interesi" pa je na štetu OPG-ova kočilo osnivanje proizvođačkih organizacija.

"Trgovački su lanci prekomjernim uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinškim cijenama uzrokovali deflaciju proizvođačkih cijena i time urušili profitabilnost mljekarskog sektora i farmera te izravno ugrozili gotovo 30 tisuća zaposlenih u sektoru mljekarstva", uzvratili su na prozivke Udruge Život iz Cromilka, udruge mljekarske industrije. Upozoravaju da su zalihe u skladištima goleme i pozivaju Ministarstvo, primarne proizvođače i trgovce na zajedničku izradu kodeksa ponašanja i dobre trgovačke prakse kako bi svi koji prodaju i/ili proizvode u prehrambenom sektoru u Hrvatskoj mogli poslovati u fer uvjetima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close