Niz velikih investicija u poduzetničkim zonama

Autor: Stjepan Kožić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Regionalni centar kompetentnosti daje temelje strukovnom obrazovanju, ali i impuls gospodarstvu/ZŽ

Zagrebačka županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Prošla godina bila je izazovna, ali vrlo uspješna. Započeli smo sa sanacijom zgrada javne namjene oštećenih potresom, za što smo potpisali 68 ugovora vrijednih 85 milijuna kuna, a do kraja 2024. na raspolaganju imamo 160 milijuna kuna. Crkva u Kravarskom, simbol potresa, iz temelja je ponovno izgrađena, a vjerujem da će nas pomoć Vlade RH kroz decentralizirana sredstva pratiti sve dok ne obnovimo i posljednji objekt. Naveliko napreduje gradnja tri školska objekta u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti kojima dajemo temelje strukovnom obrazovanju, ali i impuls našem gospodarstvu.

Svjesni smo da je gospodarstvo ključni pokretač razvoja, stoga smo i u 2022. svoje poduzetnike podržali s bespovratnim potporama u iznosu od 12 milijuna kuna. Nisu izostale ni velike investicije u našim poduzetničkim zonama – u Jakovlju je s radom započela austrijska tvrtka FACC, u Brdovcu se gradi 100 milijuna eura vrijedan pogon Pfizera, u Klinča Selima 100 milijuna eura vrijedan distributivni centar SPAR Hrvatska, više od 500 milijuna kuna ulaže LIDL u gradnju distributivnog centra u Križu, a gradnja 200 milijuna eura vrijednog kampusa Rimac automobila lijepo napreduje u Svetoj Nedelji.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Svako vrijeme nosi nove izazove, no kvalitetnim planiranjem proračuna Zagrebačka županija spremna je odgovoriti na njih. Proračun za 2023. godinu planiran je realno, a posložen je tako da ne odgađa realizaciju niti jednog županijskog projekta. Izazovne su bile i pandemijske godine, pa je Županija u njima nastavila s gradnjom škola i dvorana, dodijelili smo maksimalne iznose bespovratnih potpora našim gospodarstvenicima, a istim tempom planiramo nastaviti i unatoč energetskoj krizi u kojoj se nalazimo.

Jedan od takvih projekata je i ranije spomenuti Regionalni centar kompetentnosti kojem smo zbog poskupljenja cijena radova i opreme morali osigurati dodatna sredstva, jer je iznos s početnih 100 milijuna kuna narastao na 114 milijuna kuna. S druge strane, kao županija s najvećim brojem OPG-ova, puno radimo i na zelenim politikama koje su naišle na veliki interes naših poljoprivrednika, budući da pomažu prepoloviti račune za struju. Tako i u 2023. godini nastavljamo sufinancirati ugradnju solarnih elektrana na zgradama poljoprivredne namjene čime pomažemo našim poljoprivrednicima da ostvarene uštede preusmjere u daljnja ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close