Nisu sve kune ‘izdržale’ svih 28 godina: Ovo je novčanica sa najkraćim trajanjem

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2022. u 10:58
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Promjene na svim ostalim novčanicama svodile su se uglavnom na promjenu naziva središnje banke iz Narodne banke Hrvatske u Hrvatsku narodnu banku te imena guvernera i datume izdavanja.

U vremenu kad se privode kraju zadnje pripreme za zamjenu kuna eurom, odnosno kad nacionalnoj valuti ostaje jos dva mjeseca, rijetki se sjećaju da nisu sve novčanice kuna “odradile” svih 28 godina u optjecaju. Novčanica od 10 kuna ljubičaste boje imala je najkraći “staž” u Hrvatskoj.

Postala je sredstvo plaćanja 30. svibnja 1994. kada su uvedene kune, a već 15. siječnja 1995. godine izdana je nova uz promjenu osnovne boje koja je od tada smeđa.

Promjene na svim ostalim novčanicama svodile su se uglavnom na promjenu naziva središnje banke iz Narodne banke Hrvatske u Hrvatsku narodnu banku te imena guvernera i datume izdavanja, a ova promjena boje, prema informacijama koje su tada kružile, bila je izazvana velikom sličnošću te novčanice sa novčanicom od 10 njemačkih maraka što je otvaralo prostor za zabunu i sitne prijevare zamjenom tih dvaju novčanica.

Komentirajte prvi

New Report

Close