Postali su najbolji mikrograd za ulaganje u Europi, ali to im nije uspjelo preko noći

Autor: PD i VL native tim , 10. lipanj 2019. u 14:20
U Poslovnoj zoni Ivanec-istok trenutačno su dva velika izvozna ulagača pred otvaranjem novih proizvodnih hala i logističkih objekata/Marko Jurinec/PIXSELL

Od 2014. do 2018. iz EU fondova su povukli više od 20 milijuna kuna, a uskoro kreće projekt Aglomeracija Ivanec “težak” 130 milijuna kuna.

U Poslovnoj zoni Ivanec-istok trenutačno su dva velika izvozna ulagača pred otvaranjem novih proizvodnih hala i logističkih objekata, a velika njemačko-hrvatska tvrtka u Industrijskoj zoni dovršila je svoju četvrtu halu i u njoj aktivirala izvoznu proizvodnju. Osim toga, u obje zone ulaze novi investitori. To su samo neke od aktivnosti trenutno u Gradu Ivancu. 

"S gradskom tvrtkom Poslovna zona d.o.o. ulagačima su prodali gotovo svo poslovno zemljište koje su u zonama imali u svom vlasništvu.  Ohrabruje nas što stižu i novi zahtjevi potencijalnih vanjskih investitora, među kojima su neki iznimno respektabilni u pogledu poslovnih planova. Nadalje, rast poreznih prihoda koji bilježimo i u prvim mjesecima ove godine pokazuje povećanje i broja zaposlenih i plaća. Ivanec ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj – 2%! Gospodarstvo raste, s time da i ivanečko područje opterećuje svehrvatski problem: nedostatak radne snage", osvrnuo se na početku gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Priznanje Financial Timesa
Da se u Ivancu već dugo nešto događa i da se radi o nečemu vrijednom pažnje, potvrdio je i Financial Times prepoznavši ih odličnim mjestom za ulaganja. Riječ je, kažu iz Grada, o cijelom skupu pažljivo razrađenih i ciljanih politika koje su 'brusili' i razvijali dobrih desetak godina te pritom sve svoje snage usmjerili prema jednom, glavnom strateškom cilju – a to je stvaranje povoljne poslovne klime za biznis.

"Te smo politike profilirali kao strategije. Financial Times ih je prepoznao te 2014./2015. svrstao Ivanec među 10 mikrogradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja. Dvije godine kasnije proglasio nas je pobjednikom u toj kategoriji i preporučio kao najpoželjniju europsku ulagačku destinaciju u kategoriji mikro gradova. Varaju se oni koji misle da se sve to može postići preko noći. Od cijelog tima koji je bio uključen u ove procese, sve to zahtijevalo je izvanserijski trud, iznimno zahtjevno osposobljavanje po međunarodnim certifikacijskim kriterijima i rad debelo izvan radnog vremena", dodao je gradonačelnik. Razvoj sistematiziranog i visoko standardiziranog povoljnog poslovnog okruženja Grad je proteklih godina formalizirao kroz međunarodni projekt BFC (Business Friendly Certifikation) koji se u suradnji njemačke Vlade, US AID-a i drugih inozemnih partnera provodi u tranzicijskim zemljama JI Europe.

 

Batinić

Bili bi još bolji u povlačenju EU sredstava da većina natječaja ne daje prednost slabije razvijenim JLS-ima.

Ivanec je za sada jedini hrvatski grad koji uspješno, počevši od 2012., svake tri godine recertifikacijom potvrđuje poslovnu orijentaciju i business friendly sistem organizacije rada gradske uprave i gradskih trgovačkih društava. U svakodnevnom poslovanju to se realizira na način da im je Grad partner u poslovanju i to kroz cijeli niz usluga, potpora i kapitalnih projekata kojima direktno i indirektno potiče razvoj MSP-ova.  "Potaknuti trendom odlaska mladih ljudi iz Hrvatske, unazad dvije godine sustavno se bavimo lokalnom poduzetničkom zajednicom u dijelu koji se odnosi na poduzetnike početnike.

Iz EU sredstava provodi se projekt u sklopu kojeg poduzetnici početnici mogu koristiti usluge poslovnog mentorstva, specijalističke edukacije, mogu se i promovirati na poslovnim sajmovima te na web poduzetničkom katalogu IvanecBiz.com. I ono najvažnije – od ove godine nudimo im mogućnost ulaska u Poduzetnički inkubator bez plaćanja najamnine, sa 100%-im oslobođenjem od plaćanja troškova te 100% besplatnim administrativnim i savjetodavnim uslugama. Stopa nezaposlenosti nam je lani bila 4%, ove godine je još niža – 2%. U slučaju Ivanca to znači da je, u prosjeku, broj nezaposlenih koji su prijavljeni u sustav, ispod 200 ljudi. I to su tzv. teško zapošljive kategorije, što je, nažalost, hrvatski nacionalni problem", rekao je Batinić o stvarnim pokazateljima stimulirajuće poduzetničke infrastrukture.

Projekti u pripremi
S ciljem razvoja grada i infrastrukture u razdoblju od 2014. do 2018. iz EU fondova su povukli više od 20 milijuna kuna za oko 70 projekata. Predstoji realizacija krunskog projekta, a to je Aglomeracija Ivanec, "teška" 130 milijuna kuna, a u tijeku je i realizacija gradnje sanitarne kanalizacije u prigradskom naselju Bedenec, vrijedna 4,3 milijuna kuna. 

"Trenutačno je u tijeku provedba šest gradskih EU projekata, a u procesu evaluacije je i 17 projekata  koji uključuju  poduzetnike, Grad Ivanec te gradska društva i udruge, a njihova ukupna vrijednost je oko 22 milijuna kuna. Već se aktivno pripremo za sljedeću financijsku perspektivu EU, dosta smo usmjereni na tzv. smart projekte", rekao je gradonačelnik Ivanca. Prema njegovim riječima, ono što ih ograničava da u povlačenju sredstava budu još bolji je činjenica da većina natječaja prednost daje slabije razvijenim JLS-ovima, s nižim indeksom razvijenosti (od I. do IV. skupine). Ivanec ima razmjerno visok indeks razvijenosti (102,68%) i nalazi se u VI. skupini. Zbog toga se na mnoge natječaje ne mogu javiti zato jer nisu prihvatljivi prijavitelji ili im visok indeks oduzima bodove u vrednovanju projekta, pa ni sam projekt ne može ostvariti dovoljno bodova za financiranje.  

Demografske mjere
"Mislim da ovakvi kriteriji nisu u redu. Zbog njih su mnogi dobri projekti, a sukladno tome, i cijeli gradovi, uskraćeni za mogućnost financiranja svoga razvoja europskim novcem, a to je diskriminirajuć", rekao je Batinić. Grad Ivanec je još prije 5-6 godina izvršio mini reformu javne uprave, glavninu procesa digitalizirao te ih otada nadograđuje i usavršava. "Što se tiče strateškog opredjeljenja o kome sam govorio, a to je stvaranje business friendly okruženja, Grad Ivanec već godinama funkcionira kao one stop shop za investitore.  Pritom ih gradske službe zajedno s tvrtkom Poslovna zona d.o.o. i Projektnim uredom za EU fondove prate od ulaska u Gradsku vijećnicu do realizacije njihove investicije, vode ih kroz zakonske propise i administraciju i pružaju svu moguću pomoć. Mislim da bismo drugim lokalnim samoupravama mogli prenijeti mnoga naša dobra iskustva i praksu rada", objasnio je Batinić. Efikasna javna uprava, mjesto za ulaganja, ali i grad koji svim silama nastoji zadržati mlade i njihove obitelji. Iako možda zvuči paradoksalno, raduju se izgradnji čak dva nova vrtića.

"Događa nam se baby boom kakvog, primjerice, do prije dvije godine nije bilo. Rađa se sve veći broj djece, a nije nevažan ni trend doseljavanja obitelji iz okolnih mjesta u Ivanec, zbog kojeg se dogodilo da su nam gradski vrtići postali premali. Kako podržavamo djecu? Pa evo, Grad sufinancira vrtić za svu djecu temeljem imovinskog cenzusa roditelja. Nedavno je ekonomska cijena vrtića s 1422 povećana na 1752 kune, ali poskupljenje nije na za jednu kunu išlo na teret roditelja, već isključivo na teret Grada. Što se tiče prvašića, za svaku generaciju Grad osigurava po 700 kuna potpore za kupovinu opreme za školu.

Stipendiramo 40 studenata, a oni koji se školuju za deficitarna zanimanja dobivaju stipendije od 800 kuna mjesečno. To je tek dio priče oko ulaganja u budućnost", objasnio je Batinić mehanizme kojima pružaju podršku. Kada je riječ o mehanizmima podrške, orijentirani su i prema poljoprivrednicima, iako područje grada primarno nije poljoprivredno. "U našim bazama je oko 40 OPG-ova, a usluge koje nudimo poduzetnicima možemo ponuditi i njima.

Praksa pokazuje da su OPG-ovi najviše zainteresirani za poslovno savjetovanje, pri čemu im – ako tek kreću u posao – pružamo kompletnu uslugu pripreme, prijave i provedbe EU projekata. U budućnosti, s razvojem novog brenda Ivanca kao planinarskog grada, očekujemo da i OPG-ovi u turističkom smislu prepoznaju svoju priliku i aktivno se uključe u razvoj ugostiteljsko-smještajne ponude na ovom području", osvrnuo se Batinić.

Ivančica kao turistički brend
Iako i ovaj broj OPG-ova ima potencijal u osnaživanju turističke ponude, napominju kako se u Ivancu govori o tranzitnom turizmu, što znači da se turisti pretežito kratko zadržavaju. Izuzetak su turistički tokovi na najvišu zagorsku planinu Ivančicu, koja ima visoke turističke potencijale. U razdoblju 2017.-2018. zabilježen je porast broja dolazaka turista za 32,5%. 

"Kako je ovo kraj koji ima velike prirodne potencijale za razvoj turizma, u prvom redu prekrasnu prirodu planine Ivančice, upravo krećemo s aktivnom promocijom novog turističkog brenda Ivanca kao planinarskog grada", rekao je Batinić. Kada je riječ o promocijskim aktivnostima, na potezu je konferencija Brownfield, a u sklopu koje će predstaviti dva projekta koja su u tijeku. To je već spomenuti Poduzetnički inkubator Ivanec, koji je pred useljenjem stanara te projekt prenamjene napuštene hale bivšeg industrijskog pogona Varteksa kao klasičnog primjera brownfield investicije.

"U gradske gospodarske zone ušla su privatna ulaganja poduzetnika 'teška' milijune eura. U samo godinu dana izgrađeni su novi pogoni, otvorena su nova radna mjesta; poslodavci su povećali plaće, a od njih dobivamo i informacije o trendu povratka radnika iz inozemstva. Doduše, ne onoliko koliko bismo mi to željeli i koliko bi bilo potrebno. Grad svojim politikama sve te pozitivne pomake nastoji dodatno pratiti i stimulirati. Kad dođete u Ivanec, naprosto se vidi da grad nije "mrtav" i inertan, nego upravo suprotno – da živi, pulsira i cirkulira," zaključio je gradonačelnik Batinić.

New Report

Close