‘Nismo komentirali Markovićevu izjavu nego vijest o padu broja patenata’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2015. u 21:59
Neven Markovic, tajnik saveza Inovatora Hrvatske/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

DZIV objavio ispravak informacija u tekstu pod naslovom “Jesu li hrvatski izumitelji u strahu od patentiranja?”

Radi objektivnog i potpunog informiranja javnosti, Državni zavod za intelektualno vlasnistvo (DZIV) zatražio je objavu ispravka informacije u tekstu koji je pod naslovom "Jesu li hrvatski izumitelji u strahu od patentiranja?" objavljen na portalu Poslovni.hr u utorak 31. ožujka 2015.

"U navedenom članku u dijelu koji se odnosi na komentar DZIV netočno je navedeno da se komentar odnosi na navode Nevena Markovića, tajnika Hrvatskog saveza inovatora (HSI). Naime, komentar DZIV-a dan je po zahtjevu autora članka prvenstveno na objavljenu Hininu vijest o padu broja patenata u RH, a koja se temeljila na podacima Državnog zavoda za statistiku (u daljnjem tekstu: DZS)", navode u DZIV-u. Sukladno tome, u dostavljenom tekstu DZIV-a iznesen je komentar prvenstveno na statističke podatke, uz općeniti osvrt na okvirno činjenično stanje patentne zaštite u RH. U svom komentaru DZIV je naveo i sve relevantne parametre koji su, osim podataka DZS-a, (zapravo statističkih podataka DZIV-a koji se redovno dostavljaju DZS-u), od značaja za interpretiranje podataka i praćenje trendova broja prijava u RH.

"Komentar tajnika HSI-a, gospodina Markovića, u zahtjevu novinara za komentarom Hinine vijesti bio je naveden samo usputno i ne u cjelovitom obliku kako je objavljen, te smatramo nekorektnim i neprofesionalnim to što je od cijelog dostavljenog komentara DZIV-a na statističke podatke pada broja patenta u RH (što je bilo temelj zahtjeva za komentarom DZIV- a), u objavljenom članku naveden samo dio koji nije povezan s glavnim dijelom članka koji se sastoji od isključivo činjenično netočnog te subjektivnog mišljenja g. Markovića. Na navode gospodina Markovića DZIV se samo usputno ali argumentirano osvrnuo u drugom dijelu svog komentara, navodeći konkretne podatke, međutim ti podaci uopće nisu objavljeni u predmetnom članku", navode u DZIV-u.

Nadalje, ističu da je isto tako netočno da je komentar DZIV-a komentar ravnateljice Ljiljane Kuterovac. "S tim u svezi nije prihvatljiva niti okolnost da je uz objavljeni članak objavljena i fotografija ravnateljice DZIV-a gospode Kuterovac, ponajviše i iz razloga što se glavnina teksta članka (90 posto) odnosi na izjavu gospodina Markovića. Iako je pohvalno da je tematika patentne zaštite, odnosno intelektualnog vlasništva, prepoznata od strane Poslovnog dnevnika kao tema od interesa poslovnih i drugih javnih krugova, smatramo promašenim pristup ovom izuzetno bitnom segmentu gospodarstva RH, te važnom osloncu za njegov razvoj iskazan u predmetnom članku, budući da članak ne komentira niti analizira podatke nego se svodi na iskonstruiranu polemiku između Hrvatskog saveza inovatora i DZIV-a. Pozivamo da se u slučaju daljnjeg interesa za ovu tematiku uspostavi korektnija suradnja", priopćili su iz DZIV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close