Nijemci vide prostor za suradnju u obnovljivim izvorima

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2023. u 22:00
Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Christian Hellbach Hrvatsku vidi kao jednu od najvažnijih energetskih točaka ovog dijela Europe/Šime Zelić/PIXSELL

Veliki potencijal vidi u hrvatsko-njemačkoj suradnji na području obnovljivih izvora energije, a Hrvatsku vidi kao jednu od najvažnijih energetskih točaka ovog dijela Europe.

Njemačka je među najvažnijim hrvatskim gospodarskim partnerima, a Nijemci su Hrvatsku uvijek podupirali u ostvarenju njenih strateških međunarodnih ciljeva, rečeno je u srijedu na njemačko – hrvatskom gospodarskom forumu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da je Njemačka bila i ostala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Christian Hellbach čestitao je Njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori na 20 godina rada istaknuvši kako je Njemačka godinama jedan od najvažnijih hrvatskih partnera.

Podsjetio je da Hrvatsku na godinu posjeti oko 3,4 milijuna njemačkih turista. Po njemu, u hrvatskom gospodarstvu treba biti što manje države, a vlada mora nastaviti s reformama. Veliki potencijal vidi u hrvatsko-njemačkoj suradnji na području obnovljivih izvora energije, a Hrvatsku vidi kao jednu od najvažnijih energetskih točaka ovog dijela Europe.

I za Franzisku Brantner, državnu tajnicu Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime Njemačke, obnovljivi izvori energije jedan su od načina za gospodarski prosperitet. Istaknula je kako je Hrvatska blagoslovljena potencijalom za veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore Marjan Vučak rekao je da je lanjska trgovinska razmjena Hrvatske i Njemačke iznosila gotovo osam milijardi eura. Doduše, izvezli smo robe i vrijednosti u iznosu od 2,6 milijardi eura, a uvezli za 5,2 milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close