Nijemci će Vrdoljaku pomoći da napiše strategiju za industriju

Autor: Marija Brnić , 16. siječanj 2013. u 14:34
Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, strategiju obećao do ljeta/PIX

Pobrojat će se nova područja za poticaje koje će država odobravati bez intervencija Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ili EU.

Glavni prioritet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u idućim mjesecima bit će priprema strategije industrijske politike za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Takav dokument na kojemu bi se temeljila  gospodarska polika i daljnji razvoj, ministar Vrdoljak ističe da Hrvatska dosad nije imala, izuzme li se "Industrijska politika RH u pripremi za članstvo u EU", donešena prije četiri godine, no taj program nikada nije zaživio kroz mjere gospodarskog razvoja. "Ovo neće biti takav slučaj, još jedan dokument kojeg ćemo držati u ladici", obećava Vrdoljak.

Više koristi iz EU fondova
Polazeći od činjenice da se u Hrvatskoj sve manje proizvodi, te da je nužno potaknuti reindustrijalizaciju, u Ministarstvu su prioritet odlučiti staviti na nove djelatnosti u kojima Hrvatska ima potencijala, ali i na sektore u kojima ima dugu tradiciju koju želi održati. Tako su na listu važnih sektora stavljeni prehrambena i drvno-prerađivačka industrija, automobilska i brodograđevna proizvodnja, te obrambena, ICT, građevinska i tekstilna industrija. Važne djelatnosti koje će također dobiti prostor u strategiji bit će i zdravstvena industrija, odnosno farmaceutika i proizvodnja medicinske opreme, te kemijska industrija i proizvodnja električnih i mehaničkih strojeva i opreme. Sve to su područja u kojima će u idućim godinama poduzetnici moći računati na poticaje, a strategija će državi omogućiti i da ih se odobrava bez intervencija Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ili EU. Štoviše, u Ministarstvu ističu da će upravo taj dokument biti podloga za snažnije korištenje EU fondova.  Osim djelatnosti koje će se poticati, stategija će utvrditi i mjere, vremenski okvir, te rizike i način njihovog upravljanja, kao i odgovorne institucije, a predviđa se i redovito praćenje indikatora realizacije strategije.

Pomoć prijatelja s iskustvom
Sama strategija na Vladinom bi stolu trebala biti tijekom ljeta, a u izradi će se ministar Vrdoljak oslanjati na pomoć njemačkog ministarstva gospodarstva. U suradnji s njemačkim Fraunhofer institutom idući se mjesec treba organizirati i edukacija za djelatnike ministarstava koji će sudjelovati u tom projektu. Vrdoljak pojašnjava kako je riječ o savjetodavnoj pomoći prijatelja s iskustvom.

Poruka ulagačima

Više od turizma i energetike

Strategija će, uvjeren je ministar Vrdoljak, potaknuti konkurentnost i zanimanje ulagača u drugim područjima osim turizma i energetike na koje su zasad jedino fokusirani. Oni nam time, kaže on, šalju poruku da je u Hrvatskoj to dobar biznis, a mi želimo da dođu i u druge sektore.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Vrdoljak pojašnjava kako je riječ o savjetodavnoj pomoći prijatelja s iskustvom” – drugim riječima – nemamo pojma, ne znamo uopće o čemu se radi pa ćemo zamoliti Nijemce da nam pišu strategiju.
Ta strategija će svakako imati u vidu razvoj i jačanje hrvatskih tvrtki i općenito našeg gospodarstva te mogućnost velikog izvoza industrijskih proizvoda u Njemačku i druge razvijene zemlje EU-a – da ne bi netko slučajno pomislio da će biti drugačije !!

Opet strategie,seminari, drž vamo drž tamo .Sve je to glavinjanje moj ministre ol “mlatnja prazne slame”. DTelecom je izvuka puste milijarde iz naši džepa a vi se samo dopisivajte.

Kamo srece da nam Nijemci uz strategiju posude/rentaju svog ministarstva gospodarstva.

New Report

Close