Nije samo sporan kebab: Fosfat se godinama upotrebljava u prehrani, koliko je štetan?

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2018. u 10:12
Foto: picture alliance / Robert Schlesinger/DPA/PIXSELL

Zbog fosfatnih aditiva u popularnom kebabu digla se bura u Europskoj komisiji. Fosfati se mesu dodaju već desetljećima, a dio stručnjaka smatra da je on štetan. Drugi pak tvrde da je konzumacijom kebaba količina fosfata u organizmu zanemariva. O tome je ipak raspravljala Komisija i izglasovala da se zasad dopušta korištenje fosfata u mesu.

O ovoj sočnoj poslastici diljem Europe burno se raspravlja mjesecima. Sporan je sastojak koji se dodaje u meso – fosfat.

Koliko je točno fosfat bezopasan – tema je zbog koje su se ukrstila koplja u Europskom parlamentu – socijaldemokrati i zeleni tražili su nov način izrade kebaba i  manju količinu fosfata u mesu.

Umjesto da se govori da EU zabranjuje kebab, mediji i tvrtke trebali bi pitati zašto Europska komisija dopušta da hrana bude nezdrava i loša – o tome se ovdje radi, poručio je Danac Christel Schaldemose, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Za samo tri glasa zabrana kebaba – nije prošla. I to na zadovoljstvo proizvođača koji smatraju da su priču o fosfatima pokrenuli lobiji velikih kompanija koje obroke brze hrane, u primjerice Njemačkoj, prodaju za 9 eura, dok je cijena kebaba oko 5 eura. Stanovnici Njemačke dnevno pojedu i do tri milijuna porcija, piše HRT.

Proizvođači kebaba zapošljavaju oko 200 tisuća ljudi u industriji vrijednoj 3,5 milijarde eura. No lepeza proizvoda u kojima se nalazi fosfat je još veća – uz to što sprečava izdvajanje vode iz smrznutih proizvoda upotrebljava se i kao emulgator.

"Ima ih zapravo u svoj prerađenoj hrani a najviše ih ima u gaziranim pićima odnosno soft drinks, ima u pecivima u mesima zapravo u svoj prerađenoj hrani", poručuje nutricionistica Dragana Olujić.

Objašnjava i zašto stručnjake zabrinjava fosfat: prekomjernim unosom fosfata dolazi do tog disbalansa u omjeru kalcija i fosfora zbog čega može doći do izvlačenja kalcija iz kostiju i zapravo izazivanja ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Fosfat se kao aditiv godinama upotrebljava u prehrambenoj industriji te ga, smatraju stručnjaci, neće zaustaviti zabrana konzumacije jednog proizvoda poput kebaba. Jedini način da ga u tijelo unesemo što manje je smanjivanje konzumacije prerađene hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close