Nije poanta fondova EU razvijati Zagreb

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2016. u 21:59
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić/P. Macek/PIXSELL

Dosadašnji indeks pokazao je niz manjkavosti, na štetu dobrog dijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Novi indeks razvijenosti koji bi se trebao početi primjenjivati početkom 2017. uz ekonomske će kriterije uvrštavati i demografske, pa bi 50-ak novih jedinica moglo ući u potpomognuta područja i lakše dolaziti do novca iz fondova EU, najavio je u srijedu ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. Indeks razvijenosti vrlo je bitan, kroz njega se potiče razvoj manje razvijenih područja, a na njega se vežu i natječaji za novac iz fondova EU, istaknuo je.

Dosadašnji indeks, smatra Tolušić, pokazao je niz manjkavosti, na štetu dobrog dijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sad će se, rekao je, napokon znati tko je razvijen, a tko ne te da će se temeljem toga definirati priprema natječaja za fondove EU. "Nije poanta fondova EU razvijati isključivo Zagreb, već je njihov primarni cilj razvijati nerazvijena područja", istaknuo je.

Preporuke za novi indeks razvijenosti uz ostalo obuhvaćaju promatranje stope obrazovanja odnosno udjel obrazovanih s VSS u ukupnom stanovništvu između 20 i 65 godina, a uvodi se i indeks starenja. Umjesto dosadašnjeg  jednostranog, ekonomskog pokazatelja, uvodi se dvojni indeks. Ekonomski će obuhvaćati stopu nezaposlenosti, dohodak po stanovniku i izvorni proračunski prihod, a demografski stopu obrazovanja, indeks starosti i gustoću stanovništva.  Indeks bi se trebao ažurirati svake tri godine, umjesto dosadašnjih pet. Tolušić je izvijestio i da njegovo ministarstvo radi i na indeksu siromaštva.

Komentirajte prvi

New Report

Close