Nije mogao naći posao, evo što je počeo raditi

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2022. u 09:18
Foto: Dusko Marusic/PIXSELLr

“Poskupjelo je sve, drvo, boje, čavlići su poskupjeli, struja, ali borimo se”, poručuje.

Godine 2010. financijska je kriza zahvatila Hrvatsku – tisuće i tisuće Zagoraca punili su “gastarbajterske” autobuse u potrazi za poslom na zapadu. Ali Lovro Fijan odlučio je ostati u domovini, u svojoj Mariji Bistrici počeo je izrađivati tradicijske drvene igračke, javlja HRT.

“Nisam mogao naći posao pa sam odlučio sam nešto pokrenuti, volim stvarati drvene igračke”, kaže.

Prva drvena rukotvorina bio je – traktor. Danas izrađuje bez problema pedesetak vrsta igračaka. “To je dosta zahtjevno, to se sve radi ručno. Imamo mi i strojeve, ali to je samo da se pomogne, razni dijelovi se rade ručno”, objašnjava.

Tradicijski je to proizvod Hrvatskog zagorja – izrada je počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana. ” Sve manje ih ima, ljudi su ostarjeli, ja sam sad najmlađi koji izrađuje, kaže Lovro.

Najpopularnije su klepetaljke – ptice s kotačićima koje se guraju na štapu. No, stvara Lovro različite drvene kreacije. “Leptiri, vlakovi, namještaj pa do kamiona i traktora – to sam sve kao mali imao jer sam se volio igrati”, kaže.

Počeo je Lovro kad je bilo najteže. Razvio je i održao posao, ali i danas se suočava s izazovima. “Poskupjelo je sve, drvo, boje, čavlići su poskupjeli, struja, ali borimo se”, poručuje.

Iako su moderne plastične igračke ovu našu tradiciju umalo gurnule u ropotarnicu povijesti, Lovro Fijan i njegova obitelj vode računa da se to ipak ne dogodi…

Komentirajte prvi

New Report

Close