Ni u kafić bez nadzornih kamera: Ispijanje piva ili kave uz obvezan digitalni nadzor

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2020. u 10:49
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Zagovornici posvemašnjeg nadzora javnog prostora preko nadzornih kamera ističu brojne sigurnosne blagodati.

Kamere koje nadgledaju naš život nalaze se posvuda, pa nije rijetkost uočiti ih i u ugostiteljskim objektima. Dok pijete kavu ili ručate s nekim iz svoje blizine, s prijateljima, članovima obitelji ili poslovnim partnerima, često neprimjetne nadzorne kamere snimaju svaki vaš pokret i gestu. I ne samo to, oni koji obavljaju nadzor tako načinjene snimke teoretski mogu čuvati godinama, ali i proslijeđivati ih dalje.

U jednom novootvorenom osječkom kafiću novinari Glasa Slavonije opazili su kameru. Na pritužbu da se susret s kamerom u kafiću ne čini baš gostoljubivim činom, konobar spremno odgovara: "Nemate se čega bojati ako nemate problema sa zakonom." Dodaje kako je kamera u dotičnom kafiću postavljena zbog njegove, konobarove, sigurnosti. 

Zagovornici posvemašnjeg nadzora javnog prostora preko nadzornih kamera ističu brojne sigurnosne blagodati. Nedavno se Facebookom proširila vijest o tome kako je jedna Osječanka uspjela povratiti jaknu koju je iz kafića odnijela na sebi neka druga žena tako što je snimak s nadzorne kamere objavila na svome profilu. Javno prokazivanje na društvenoj mreži pokazalo se uspješnim. Osoba s tuđom jaknom navodno se uskoro javila i vratila otuđen (ili pogreškom zamijenjen) odjevni predmet. Primjerice, na jednoj stambenoj zgradi u Dubrovačkoj postavljene su kamere koje nadziru sve četiri strane svijeta i kontroliraju sve pješake i vozila koji ulaze ili izlaze iz susjednog Vijenca Gorana Zobundžije.

Nema nikakve dvojbe da će nadzorne kamere olakašati policijske istrage, a možda i spriječiti kakav nasilni čin. No posve je jasno da srljamo u digitalnu distopiju orvelovskog tipa u kojoj nitko od nas neće imati ni najmanji komadić privatnosti, piše Glas Slavonije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Petlja obično bude dok ima mjesta na disku, te je u pravilu oko mjesec dana. 48 sati je kratak rok, ali u svakom slučaju je dobro i poželjno imati video nadzor u svom objektu.

To bi sve trebalo zakonski rjesiti da se snima 24, 48 sati u petlji i da se snimka nakon toga prebrise… ako se desi neki incident, onda se izuzima snimka

New Report

Close