Ni Google nije odolio dobrom duhu hrvatske IT scene

Autor: Josipa Ban , 23. veljača 2023. u 07:01
Damir Sabol/Petar Glebov/PIXSELL

Sabol prodaje Photomath jednoj od najmoćnijih kompanija svijeta.

Google kupuje Phothomath, kompaniju koju je 2016. osnovao Damir Sabol, a koja je razvila aplikaciju koja rješava matematičke zadatke. Transakciju još mora odobriti europsko regulatorno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja, a odluka bi trebala biti donesena do 28. ožujka.

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha, jučer nam je potvrdio transakciju. ”Točno je, potpisali smo ugovor o preuzimanju s Googleom, ali to je podložno regulatornom odobrenju. Nažalost, do odluke regulatornog tijela ništa više ne mogu reći”, kaže Sabol za Poslovni dnevnik.

Potvrdu ugovora o preuzimanju Reutersu je dao i glasnogovornik Googlea ističući da su ugovor o preuzimanju s Photomathom sklopili još u svibnju 2022. godine, no i on pritom upozorava da je podložan regulatornoj reviziji.

300

milijuna ’downloadanja’ globalno ostvarila je Sabolova aplikacija za matematičku edukaciju

Dodao je i da će Photomathova tehnologija pomoći Google da osigura bolje iskustvo učenja matematike te u proširenju ponude među mladim korisnicima. Trenutno je, naime, najveći rival Photomathu na američkom tržištu Microsoftova aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka.

Ako akviziciju odobri europsko regulatorno tijelo, a koje zauzima sve oštriji stav prema tehnološkim divovima, Google bi ostvario znatnu prednost pred Microsoftom. Procedura je takva da se transakcija, objašnjava Reuters, trenutno nalazi u preliminarnoj reviziji.

Ako Europska komisija u akviziciji prepozna narušavanje tržišnog natjecanja može otvoriti istragu, koja bi trajala četiri mjeseca. Ne dogodi li se to, transakcija će vjerojatno biti odobrena krajem ožujka.

Sabol

U Iskon sam prve tri godine dolazio pješice na posao. Nisam imao službeni automobil. Umjesto njega na lizing sam uzeo 60 modema.

Dođe li do toga, bit će to vjerojatno najveća akvizicija domaćeg startupa, izgledno veća i od one Nanobita, a kojeg je švedski Stillfront 2020. kupio za 148 milijuna dolara.

Zašto se odlučio za prodaju kompanije čija je aplikaciju u šest godina preuzeta više od 300 milijuna puta, Sabol za sada ne želi otkriti.

O potencijalu Photomatha govori i investicija od prije dvije godine u vrijednosti od 23 milijuna dolara. U Sabolovu je kompaniju tada uložio Menlo Ventures uz sudjelovanje GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital, a novac je uložen u povećanje broja zaposlenih, ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

Damir Sabol stvorio je aplikaciju Photomath pokušavajući svojoj djeci pomoći u rješavanju matematičkih zadataka/Photomath

’Pretplaćeni’ na rast
Do danas je u Photomath ukupno uloženo 29 milijuna dolara. Investicije su pratili i dobri poslovni rezultati jer Photomath bilježi kontinuirani rast posljednjih pet godina. Prihodi su tvrtke, čija aplikacija koristi kameru pametnog telefona za prepoznavanje i rješavanje matematičkih problema, od 2017. do 2021. rasli 622 posto s 810 tisuća na 5,85 milijuna eura. Dobit je u istom razdoblju rasla 557 posto, sa 65 tisuća na 432 tisuće eura, pokazuju podaci poslovnog servisa Poslovna Hrvatska. Broj je zaposlenih povećan sa 16 na 91.

Ostaje činjenica da Sabol uspijeva uspješno razviti, ali onda i uspješno proda kompanije kojima se posveti. Tako je bilo i u slučaju Iskona, jedne od prvih domaćih kompanija koja je pružala internetske usluge, a koju je osnovao netom nakon što je završio fakultet, sa samo 26. godina. Iskon je u konačnici za 100 milijuna kuna (13,2 milijuna eura) prodao Hrvatskom Telekomu, što je tada bila najuspješnija prodaja domaćeg startupa.

S Photomathom bi Sabol ovaj scenarij mogao ponoviti, odnosno ponovno ostvariti jednu od najvećih financijskih transakcija na domaćoj tehnološkoj sceni. Njegovi su uspjesi odraz filozofije koju živi. U svom velikom intervju koji je još davne 2015. dao za Poslovni dnevnik ispričao je kako je u Iskon prve tri godine dolazio pješice na posao.

”Nisam imao službeni automobil. Umjesto njega na lizing sam uzeo 60 modema. Ne možete si u poslu dozvoliti neracionalno trošenje na osobne potrebe, prije svega treba sve usmjeriti u razvoj tvrtke”, rekao je tada.

28.

ožujka očekuje se odluka europskog regulatornog tijela o kupnji Photomatha

Magnet za investitore
Nakon Iskona, uspješno je razvio i kompaniju Microblink, koja se bavi razvojem mobilnog skenera dokumenata.

Photomath je nastao kao njegov spin-off. Microblink je pak krajem 2020. dobio investiciju Silversmith Capital Partnersa u vrijednosti od 60 milijuna dolara, čime je tržišna evaluacija Microblinka premašila milijardu kuna.

Nedugo nakon prodaje Sabol se povukao s upravljačke pozicije te danas u toj kompaniji ima savjetodavnu ulogu kao suvlasnik. Također, poduzetnik koji je među prvima na tržištu prepoznao važnost kamera na mobitelima i mogućnosti koje će iz toga izaći, poznat je i kao investitor.

Ulaganje u STEMI, Školu budućnosti Marina Trošelja samo je jedan primjer investicije. Uključio se i FER-ov Nuqleus program u kojem sudjeluje kao dio investicijskog odbora, a mladim bi startupovcima trebao pomagati savjetima.

Još je jedan biznis Damira Sabola na prekretnici, a koja će biti njegova uloga u Photomathu ako europsko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja odobri transakciju i kompanija završi u rukama moćnog Google, saznat ćemo uskoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close