Nezaposlenost u Hrvatskoj rekordno niska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2018. u 08:29
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem rujna u evidenciji zavoda je bilo 130.577 nezaposlenih, što je za 3.534 osobe manje nego mjesec ranije.

Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo 1,43 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto ili 12.911 manje nego krajem kolovoza, dok je stopa nezaposlenosti pala na novu rekordno nisku razinu, 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po izvješću DZS-a, objavljenom u četvrtak, krajem rujna u pravnim osobama bilo je zaposleno 1,212 milijuna osoba, što je za 3.323 osobe ili za 0,3 posto manje nego krajem kolovoza. 

Prema djelatnostima, najviše je u rujnu u odnosu na kolovoz smanjen broj zaposlenih u djelatnosti turizma i ugostiteljstva – za jedan posto, na 84.763 osobe – a slijedi djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi s padom od  0,8 posto na 87.409 zaposlenih.

Nasuprot tomu, najviše je na mjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u pravnim osobama u ostalim uslužnim djelatnostima za 0,6 posto, na 17.813 djelatnika, te u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, za 0,5 posto na 24.463 osoba.

Prema podacima koje DZS preuzima iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama krajem devetog mjeseca ove godine bilo je 199.493 zaposlena, što je za 9.578 osoba ili 4,6 posto manje nego krajem osmog mjeseca. 

Isto tako, za 0,1 posto pao je broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem rujna bilo 19.492, što je za 10 osoba manje nego krajem kolovoza. 

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem rujna u evidenciji zavoda je bilo 130.577 nezaposlenih, što je za 3.534 osobe manje nego mjesec ranije. 

Tako je osmi mjesec za redom nastavljen i pad stope registirane nezaposlenosti. i to na novu rekordno nisku razinu – s 8,5 posto u kolovozu na 8,4 posto u rujnu.

U osvrtu na izvješće DZS-a, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) navode da se broj nezaposlenih spustio na rekordno nisku razinu, 130.577.

„To je već treća godina zaredom da se u rujnu, nakon završetka glavne turističke sezone, smanjuje broj nezaposlenih na HZZ-u, što je u prethodnom razdoblju bilo posve netipično”, navodi se u osvrtu.

Temeljni je razlog tome, smatraju analitičari HGK, smanjenje pritiska na burzu, odnosno manji se broj osoba posljednjih godina u rujnu prijavljuje na HZZ.

„Posljedica je to, s jedne strane, dinamičnije gospodarske aktivnosti, uključujući i turistički bolje posezone, ali istodobno i negativnih demografskih i emigracijskih kretanja”, zaključuje se u analizi HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close