Nezaposleni koji ostanu bez posla mogu računati na približno 861 milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2017. u 08:49
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Nezaposlenost će se znatno povećati i u ovome mjesecu.

Zavod za zapošljavanje iduće će godine raspolagati pozamašnim budžetom od približno 2,8 milijardi kuna te mu je namijenjeno tri posto više novca nego ove godine.

Kako piše Večernji list, nezaposleni koji ostanu bez posla mogu računati na približno 861 milijun kuna, oko 220 milijuna kuna troškovi su upravljanja burzom, a ostatak od 1,6 milijardi kuna usmjerit će se u aktivne mjere zapošljavanja. Gotovo polovica te svote, točnije 750 milijuna kuna, trebalo bi se povući iz europskih fondova, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Socijalni partneri: Vlada, sindikati i poslodavci pokrenuli su novi krug pregovora o redefiniranju mjera za zapošljavanje, no kako doznajemo, dosad nisu našli zajednički jezik. Uobičajeno za kraj turističke sezone, nezaposlenost od listopada raste pa danas na burzi imamo oko 180 tisuća nezaposlenih osoba. To je 12 tisuća više nego prethodnog mjeseca, ali i 30 tisuća nezaposlenih manje nego što ih je bilo u isto vrijeme prošle godine.

Nezaposlenost će se znatno povećati i u ovome mjesecu, jer je na 31. listopada radne knjižice preuzelo 10.429 radnika, dok je istog dana na socijalna osiguranja prijavljeno 925 radnika. Smanjeno će zapošljavanje trajati sve do proljeća i priprema za novu turističku, poljoprivrednu ili građevinsku sezonu, a do tada će se brusiti i nova pravila za državne poticaje na tržištu rada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nezaposleni koji ostanu bez posla. Da mi je i to vidit

New Report

Close