Nezakonito posječenu drvnu sirovinu zabranjeno je plasirati na tržište EU

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2015. u 13:00
Ulazak u Europsku uniju donio je niz postroženja pravila za prerađivače drvne sirovine

U uredbi kojom se želi spriječiti trgovina nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda od drva propisane su tri ključne obaveze.

Od 3. ožujka 2013. na snazi je Uredba Europske unije o drvu (EUTR) s ciljem da se spriječi stavljanje u promet nezakonito posječene drvne sirovine u Europskoj uniji. Sukladno EUTR-u, nezakonito posječenu drvnu sirovinu i proizvode koji su od nje napravljeni zabranjeno je plasirati na EU tržište. Regulativa se primjenjuje na drvnu sirovinu i proizvode od drva koji se prvi puta plasiraju na EU tržište.

Što se propisuje zakonom?
Sukladno novoj Uredbi Europske unije o drvu (EUTR – Uredba (EU) br. 995/2010), zabranjuje se plasiranje nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda koji su od nje napravljeni na EU tržište. EUTR se primjenjuje na drvnu sirovinu i proizvode od drva koji se prvi puta plasiraju na EU tržište. U uredbi kojom se želi spriječiti trgovina nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda od drva propisane su tri ključne obaveze:

  1. Zabranjeno je prvi puta plasirati nezakonito posječenu drvnu sirovinu i proizvode koji su od nje napravljeni na EU tržište.
  2. EU poduzetnici – oni koji prvi puta plasiraju drvnu sirovinu i proizvode od drva na EU tržište – imaju obavezu provoditi "dubinsko snimanje".
  3. Trgovci – oni koji kupuju ili prodaju drvnu sirovinu i proizvode od drva koji su već plasirani na unutarnje tržište – imaju samo obavezu čuvanja informacija o svojim dobavljačima i kupcima kako bi se lakše pratio put drvne sirovine.

Što je obuhvaćeno Uredbom?
Drvna sirovina i proizvodi od drva koji potječu iz EU ili su uvezeni izvana obuhvaćeni su ovim zakonodavstvom. Drvna sirovina koja posjeduje FLEGT dozvolu ili CITES dopuštenje smatra se sukladnom s Uredbom o drvu. Zakonodavstvo se primjenjuje na širok asortiman drvne sirovine i proizvoda od drva. Međutim, njime nisu obuhvaćene sve drvne sirovine i proizvodi od drva. Cjelovit popis proizvoda koji su obuhvaćeni zakonom može se pronaći na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr). 

Komentirajte prvi

New Report

Close