‘Nevjerojatno je da Hrvati unatoč svemu žure u EU’

Autor: Agencija VLM , 02. travanj 2013. u 16:10
GuliverThinkstock

Teško je povjerovati da bi ikoja zemlja željela postati članica EU i prihvatiti euro…

Dok Velika Britanija ozbiljno razmišlja o izlasku, Cipar najvjerojatnije žali što je ušao, a Grčkoj prijeti izbacivanje, nevjerojatno je da postoji jedna zemlja koja se žuri ući u Europsku uniju i ''prigrliti'' novu valutu – euro. Kratki je to rezime političko-ekonomske analize koju je, nekoliko dana uoči današnje slovenske ratifikacije hrvatskog ugovora s EU, objavio utjecajan kanadski dnevni list The Globe and Mail.

Novinar i autor teksta Paul Waldie analizira skorašnji ulazak RH u Europsku uniju te integraciju u eurozonu 2017. godine.

– Teško je povjerovati da bi ikoja zemlja željela postati članica EU i prihvatiti euro ako se razmotre aktualni ekonomski prevrati koji su uzrokovali financijski kolaps u Grčkoj, bankarsku krizu u Cipru i produljenu recesiju u Španjolskoj, Francuskoj i Britaniji. No, Hrvati u EU žele ući već desetljećima jer njima ulazak znači ekonomski oporavak te moderniziranje državnih institucija – piše Waldie te ujedno ističe riječi premijera Milanovića da je ''bolje biti članom kluba nego stajati sam, čak i ako se taj isti klub trenutno nalazi u problemima''.

– Unatoč velikim gospodarskim problemima i četvrtoj godini recesije u kojoj se Hrvatska nalazi, prosječni Hrvat je euro-realist, a ne euro-entuzijast ili eventualno euroskeptik – procjenjuje Dimitar Bečev iz londonskog Europskog vijeća za međunarodne odnose.

Waldie podsjeća da EU Hrvatsku i dalje potiče na provođenje reformi, pogotovo u sektoru pravosuđa gdje one nisu implementirane na zadovoljavajući način kao i da unutar Unije postoje dvojaki stavovi o skorašnjoj integraciji. Dok s jedne strane postoje njeni protivnici, drugi se pak nadaju da će ona potaknuti i ostale države iz okruženja na provođenje nužnih reformi, u prvom redu Srbiju i Crnu Goru. Problem je tu i ulaska u eurozonu jer Hrvatska je pogođena recesijom, deficitom i 20 postotnom nezaposlenošću, upozorava kanadski autor na koncu analize.

Komentari (11)
Pogledajte sve


Ne vjerujem da će sa 4. B (Budimpešta, Beč, Beograd, Brussels) biti sreće, ali sami smo se doveli do toga. Kako stvari stoje to nam je jedina prilika da opet postanemo sluge i imamo po kome pljuvati jer jedino tako znamo funkcionirati. Samo ovaj puta će se morati i raditi; za stranca naravno!

sluge smo bili i sluge ćemo ostati…. sad ćemo biti sluge europskim bogatašima u vlastitoj zemlji kad nismo sami u stnaju voditi svoju državu!

Hrvatska vlada narod uvjerava da zajedničkim snagama ne može izaći iz krize sam. Zato narod misli da ga jedino ulazak u EU može spasiti. Zato vlada i mediji permanentno rade na razjedinjenju hrvatskog naroda. Tako, dok je narod stresiran lakše se njime manipulira i kontrolira.

‘Linić nas nije morao ponovo zadužiti’

‘Odgovorno tvrdim da nama to zaduživanje uopće nije potrebno.
Pobogu, mi imamo devizne rezerve od 11 milijardi eura.
Pazite dobro, te rezerve držimo u inozemstvu, što je inače i obveza, te na njih ubiremo prinos od samo 0,5 posto.
U isto vrijeme uzimamo 1,5 milijardi dolara zajma na koji plaćamo kamatu od gotovo šest posto.
Nije teško izračunati da našim novcima jeftino financiramo druge, a skupo se zadužujemo.
Konkretno, na 1,5 milijuna dolara godišnje plaćamo 90 milijuna kamata, a za istu svotu u deviznim rezervama ubiremo 7,5 milijuna dolara’, komentar je Ivana Lovrinović, profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na novo zaduženje u SAD-u

Na pitanje bi li se građani na referendumu trebali izjašnjavati o zaduživanjima, kako se to u posljednje vrijeme spominje u javnosti, Lovrinović odgovara da bi se o svakom novom zaduživanju, ako ništa, morala povesti rasprava na Saboru.

‘Zašto se kod nas to ovako radi, morate pitati Vladu.
Morate je pitati zašto se ovako ponaša Hrvatska narodna banka.
Već godinama ne emitira novac domaćem gospodarstvu, već se zadužujemo u inozemstvu. Uz ovakvu restriktivnu fiskalnu i monetarnu politiku mi ne možemo izaći iz recesije’, rekao je Lovrinović za Slobodnu Dalmaciju.

Neki će se sve do 01.07. propinjati na zadnje noge i plaćati kvazimedije i kvazinovinare u propagandi da postanemo 50 i neka članica jedne druge unije ali neće ići. RH je oduvijek bila i biti će dio tradicije i civilizacije starog kontinenta zvanog EU.

New Report

Close