Nesvakidašnja ideja domaćeg poljoprivrednika- maslinovo ulje odležava u moru, evo detalja

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2022. u 12:04
Foto: Pixabay

Za eksperiment, prvi ovakav ne samo u Hrvatskoj nego vjerojatno i u svijetu, odlučio se, kaže, jer zna da ulju odgovaraju tama, mir i odgovarajuća temperatura, a sve te blagodati su u Jadranskom moru nedaleko od njegova maslinika.

Već smo navikli čitati i slušati o sazrijevanju i starenju vina i pjenušaca u moru. Podvodni vinski podrumi u posljednjih 10-ak godina šire se diljem svijeta, i to više nije novost. Novost je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je, nakon što je proizvedeno na kopnu, šest mjeseci odležalo u moru, piše Maslina.

“Ako podmorje godi vinu, neće smetati ni ulju”, pomislio je vinar i maslinar Denis Plastić iz Nadina.

Za eksperiment, prvi ovakav ne samo u Hrvatskoj nego vjerojatno i u svijetu, odlučio se, kaže, jer zna da ulju odgovaraju tama, mir i odgovarajuća temperatura, a sve te blagodati su u Jadranskom moru nedaleko od njegova maslinika.

Nije mu daleko ni Coral Wine, jedni podvodni vinski podrum na području Zadarske županije kojega je osmislio Marko Dušević, vlasnik tvrtke Adriatic Shell, u sklopu koje je i uzgajalište školjki –​ daganja i kamenica kod otoka Paga, poznatog po solanama, vinima i  ovčjim sirevima.

“Možda postane poznat i po maslinovu ulju iz mora”, dodaje Denis uz karakterističan osmijeh.

Podno Velebita

U podvodni podrum, između Paškog i Virskog mosta podno Velebita, u jedan od osam kaveza ronioci su na dubinu od 30 metara spustili 120 njegovih boca od pola litre.

Boce su od keramike, izvana obojene u crno, i u njima je ulje od sorti oblica, coratina i leccino. Berba 2020. godina. Plodovi su ubrani u vrijeme optimalne zrelosti i prerađeni hladnim prešanjem isti dan, što Denis i inače prakticira.

Ulje čuva i bistri u inoks posudama. Nakon dva pretoka, potkraj studenoga i prosinca, ulje je u sredinom siječnja prošle godine prelio u tamne boce.

Ove pod morem bile su punih šest mjeseci izložene velikoj količini energije koja je protjecala oko njih, pod utjecajem morskih struja i prirodnih izvora vode koji nose alge i druge morske organizme. Hvataju se za boce tako da svaka, prekrivena morskim “ožiljcima” i raznim obraslinama, izgleda kao pravo malo remek-djelo prirode.

“Izgledaju jedinstveno”, nije krio zadovoljstvo Denis kad su mu ronioci isporučili odležane boce. A što je u njima, kakvo je ulje? Nestrpljivo je iščekivao da ga kuša, što je i uradio odmah kad je stigao kući u Nadin.

“Ima dobru teksturu, a razvila se i dodatna gorčina. Pikantnije je od istog ulja iz obiteljskog podruma”, dojam je nakon prvog kušanja. Pravi cilj eksperimenta bio je utvrditi hoće li potapanje i odležavanje u moru produžiti trajnost maslinova ulja. “Hoće”, uvjeren je Denis.

“Evo, moje ulje iz mora ni nakon 14 mjeseci nije ništa izgubilo. Ni u strukturi, kao ni okusu. Zadržalo je voćnost i pikatnost kao da je jučer prerađeno”, tvrdi maslinar.

Njegov eksperiment izazvao je zanimanje i u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, u sklopu kojega je moderan laboratorij za kemijsku analizu, a imaju i panel certificiranih ocjenjivača organoleptičke analize​ maslinovih ulja.

“Pokus je zanimljiv. Spremni smo sudjelovati na način da novo ulje od posljednje berbe koje će odležavati u moru analiziramo u tri navrata: nakon dva, četiri i šest mjeseci koliki je maksimalni predviđeni rok čuvanja u moru. Istodobno bismo analizirali kakvoću istog ulja (nakon 4, 9, 13 i 18 mjeseci) koje se čuva u obiteljskom podrumu na kopnu tijekom predviđenog roka trajanja od 18 mjeseci. “Usporedna analiza će najbolje pokazati je li odležavanje u moru utječe na kvalitetu maslinova ulja”, kaže Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Inače, priča o OPG-u Denisa Plastića započela je 2012. godine, istodobno kada i o tvrtkama Dolina maslina, vlasnika Mirka Krtalića, i Bovan, vlasnika Nevena Klinca. Sva tri su zapravo članovi jedne obitelji. Krtalić i Klinac su Plastićevi šogori, odnosno muževi njegovih sestara Milenke i Snježane. Želeći stvarati zajedno su zatražili i dobili u najam 100 hektara zapuštene, godinama neobrađivane državne zemlje, zapravo krša nedaleko od Nadina. Točnije u zaselku Batovići. Tu na području koje još od vremena Liburna i starih Rimljana slovi kao idealno za maslinarstvo podigli su najveći ekološki maslinik u Hrvatskoj s ukupno 33.000 stabala maslina.

Komentirajte prvi

New Report

Close