Nervoza raste: Jedna odluka ugrozila bi 400-tinjak proizvođača u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 14. rujan 2020. u 07:13
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Neki proizvođači ipak strahuju od posljedica mogućeg odlaska BAT-a.

Najava zatvaranja tvornice u Kanfanaru i odlaska British American Tobaccoa (BAT) iz Hrvatske zbog, nagađa se, nepovoljnih uvjeta poslovanja, prvenstveno politike trošarina, i izostanak poteza Vlade obećanih od strane premijera Andreja Plenkovića nakon sastanka s vodstvom kompanije krajem lipnja, sve više raspiruje nervozu radnika u tvornici, ali i nekih kooperanta BAT-a u našoj zemlji. Posljedice odlaska kompanije i prekida proizvodnje duhanskih proizvoda u istarskom Kanfanaru bi ponajprije osjetili njihovi radnici, njih 500-tinjak, ali i tamošnja lokalna i regionalna samouprava zbog izostanka poreza i drugih davanja. No, nervoza raste i među proizvođačima duhana, kojih je 400-tinjak u Hrvatskoj, a njih 350 su kooperanti BAT-a organizirani kroz tvrtku kćer Hrvatski duhani. Hrvatski duhani otkupljuju više od 80% ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj čija je ukupna godišnja vrijednost oko 100 milijuna kuna.

Obiteljski posao

Duhan je poljoprivredna kultura s vrlo visokom dodanom vrijednošću, a kontinuitet proizvodnje mogao bi biti ozbiljno narušen zatvaranjem tvornice duhanskih proizvoda i povlačenjem globalnog duhanskog diva iz Hrvatske.

Slaven Krapac, proizvođač duhana iz Turnašice kod Pitomače, koji s obitelji obrađuje 19 hektara pod duhanom, ističe da je trenutno zadovoljan svojom pozicijom na tržištu i suradnjom s BAT-om, odnosno Hrvatskim duhanima.

“Duhanom se bavim već 25 godina i bilo je svega na tržištu. Najgore je bilo 2011.-2015. kad su cijene goriva i plina bile rekordno visoke, a otkupne cijene duhana niske – svega 8,2 kuna. Lani nam je otkupna cijena bila 14 kuna, što je najviše do sada. Uz to, od kad sam zadnjih 10-ak godina vezan uz Hrvatske duhane, zadovoljan sam odnosom koji imamo – otkupna cijena je poznata već u veljači, otkupe svu proizvodnju, sufinanciraju nam nabavku strojeva, što je posebno važno danas u vrijeme kad nema radne snage, te nam generalno daju okvir poslovne sigurnosti”, kaže nam Krapac. Referirao se i na inicijativu dijela proizvođača okupljenih u udruzi Krupan list koji zaziva liberalizaciju tržišta . Krapac smatra da bi u tom slučaju većina proizvođača bila u problemu.

“Hrvatski duhani su mi financirali proizvodnju i mehanizaciju. Mnogo su uložili u nas proizvođače i sigurno ne bi bilo dobro da odu”, zaključuje Krapac. Hrvatski duhani svake godine u proizvodnju ulože dvije trećine vrijednosti proizvodnje, oko 66 milijuna kuna, kako bi podržali proizvođače u nabavi svog potrebnog repromaterijala za proizvodnju duhana, financiranje troškova energije, ljudskog rada, polica osiguranja i drugih nužnih troškova.

Otkupne cijene

To potvrđuje i Mihael Čolak iz Balkića kod Slatine koji na svojem obiteljskom gospodarstvu uzgaja duhan na 26 hektara površine. “Meni za pripremu sezone treba 500 do 700 tisuća kuna, za što me sada kreditiraju Hrvatski duhaniju i garantira mi otkup kompletne proizvodnje. Velik dio proizvođača bez te pomoći ne bi mogao financirati proizvodnju”, izjavio je Čolak.

Dodaje da mu nije svejedno kad čuje nagađanja da se tvornica u Kanfanaru zatvara i da BAT odlazi iz Hrvatske.

Uz to, u Hrvatskim duhanima kontinuirano raste otkupna cijena duhana. Prošle su godine isplatili rekordnu prosječnu otkupnu cijenu za duhan tipa Virginija od gotovo 14 kuna za kilogram, čime su proizvođačima isplatili ukupno 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Prosječna cijena za duhan Virginija je u posljednje tri godine porasla za devet posto, a u posljednjih pet više od 20%, što je, kažu naši sugovornici raritet u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close