Nepokretnoj djeci omogućavaju da komuniciraju i pohađaju nastavu

Autor: Ivan Tominac , 03. travanj 2019. u 22:00
E-Glas tim nastao je pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci

Sve je počelo sa Servusom, pametnim sustavom upravljanja kućom pomoću govora za osobe koje ne mogu koristiti ruke.

Tehnologija se integrirala duboko u naše živote te je dan bez nje gotovo nezamisliv.

Kao akterima svakodnevice tehnologija nam olakšava kretanje kroz svakodnevicu, a još intenzivniju dodanu vrijednost ima za osobe s invaliditetom kojima unaprjeđuje kvalitetu života. Vodeći se upravo tom pretpostavkom Miroslav Vrankić, profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci, pokrenuo je tvrtku E-glas, čija su niša upravo tehnologije usmjerene na poboljšanja svakodnevice osobe s invaliditetom. "Moja motivacija je bila spojiti moja tehnička znanja s idealom pomaganja drugima. Oduvijek sam volio tehniku, tehnika je moja struka, ali oduvijek sam volio i pomagati", započeo je Vrankić. Tako je nastao Servus – sustav upravljanja kućom pomoću govora za osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke.  

Pisanje pogledom na ekran
"Servus je bio i zamišljen kao sustav pametnog doma koji razgovara s korisnikom. Samim time osoba koja je paralizirana može upravljati svojom okolinom bez da se mora kretati. Potrebno je samo izgovoriti naredbu i dogodit će se željena radnja", objasnio je Vrankić. Kada je prototip sustava bio razvijen logičan korak je bio osnivanje tvrtke koja će moći pružati podršku korisnicima Servusa. E-Glas je nastao pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci i to je bila prva tvrtka koja ušla u StepRi program inkubacije. "Naša tvrtka od samih je početaka vezana je za Tehnički fakultet i Sveučilište u Rijeci i mislim da nam je to velika prednost", rekao je ovaj profesor.

 

5 svjetskih

jezika ima programski paket ABC Maestro koji omogućava svladavanje čitanja, pisanja i tipkanja na računalu

Osim Servusa, razvijen je i komunikator Serwantess namijenjen osobama s amiotrofičnom lateralnom sklerozom. Osobe s ALS-om, dijagnoze koju je imao i znanstvenik Stephen Hawking, ne mogu se služiti rukama te im ovaj softver omogućuje da komuniciraju samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što se napiše pogledom na ekranu. "Serwantess je brend koji smo koristili za globalno tržište, a Serwantess komunikator razvili smo u suradnji s udrugom Neuron", kazao je Vrankić objašnjavajući kako postoje i drugi komunikatori, no specifična ciljna skupina Serwantessa su upravo osobe oboljele od ALS-a. Stalni napredak tehnologije rezultira sa sve više konkurencije, no bilo bi loše, kaže Vrankić, kada bi stvari stajale na mjestu.

"Našu prednost vidim u velikom iskustvu koje smo stekli u zadnjih 10 godina koliko postoji E-Glas i koje nam omogućava razvoj novih proizvoda iz područja asistivne tehnologije koji će još bolje koristiti osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju", dodaje Vrankić. Upravo kada je riječ o djeci i djeci teškoćama u razvoju, tu bi asistivna tehnologija u kontekstu održavanja nastave mogla bi igrati važnu ulogu. Inkluzija je pojam s kojim se sve češće susrećemo, a upravo zahvaljujući njoj u razredima se sve češće nalaze i djeca s teškoćama u razvoju. "To je za neke veliki izazov, ali u isto vrijeme i veliko bogatstvo. Asistivna tehnologija tu može jako puno pomoći. Naprimjer, dijete koje ima poteškoća s finom motorikom i ne može pisati olovkom, može koristiti specijalnu tipkovnicu s velikim tipkama koja mu omogućava pisanje", rekao je Vrankić.

U zadnjih nekoliko godina Vrankić je s tvrtkom E-glas imao priliku pomoći i djeci koja su bila gotovo potpuno nepokretna i koja nisu mogla govoriti.  "Zahvaljujući uređaju koji se zove Tobii Komunikator, djeca mogu komunicirati u svome razredu i pisati samo uz pomoć pokreta svog oka. Dakle, dijete samo mora pogledati simbol, riječ ili slovo na ekranu da bi se to i izgovorilo i napisalo. Samim time, djeca za koju je bilo pred nekoliko godina nezamislivo da pohađaju nastavu samo postaju ravnopravni sudionici školskog sustava", nadovezao se Vrankić. Osim ova dva uređaja, razvili su i programski paket ABC Maestro koji omogućava svladavanje čitanja, pisanja i tipkanja na računalu koji je, ističe, jako dobro prihvaćen u vrtićima i školama.

 

Vrankić

Interesa za proizvodima ima i izvan Hrvatske tako da izvoz polako, ali sigurno raste.

Koristi svoj djeci, a trenutno u E-glasu rade i na dopuni cijelog softversko-hardverskog paketa za disleksiju koji su pripremili baš imajući u vidu škole kao primarne korisnike. Ovaj paket radi na 5 jezika, a krajem 2018. počela je prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj. U napretku tvrtke važnu ulogu igra i jedno poznato ime, a to je Nenad Bakić, Hrvat koji potiče STEM revoluciju u našem obrazovnom sustavu. "Upoznali smo se kad se on uključio kao podupiratelj naše crowdfunding kampanje za Serwantess. Kasnije se odlučio i značajnije uključiti te je postao i investitor tako da je sada i suvlasnik E-Glasa. Gospodin Bakić nam je velika pomoć se samo kao investitor nego i kao savjetnik u raznim poslovnim odlukama, na putu daljnjeg rasta i razvoja E-Glasa", istaknuo je Vrankić.

Šire područje primjene
Asistivne tehnologije mjesta imaju i u studentskim klupama, a profesor kroz nastavu pokušava pobuditi interes za ovu temu. "Na Tehničkom fakultetu u Rijeci uveo sam prije više godina kolegij Asistivna tehnologija gdje studenti uče o primjeni moderne tehnologije u svrhu pomaganja osobama s invaliditetom. Ovdje koristimo tzv. service learning, učenje kroz pomaganje u zajednici gdje studenti besplatno pomažu osobama s invaliditetom i samim time jako puno uče", rekao je Vrankić.

Iz svega ovoga nastala je, s ciljem širenja praktičnih znanja o asistivnoj tehnologiji, ATAAC konferencija. Održava se u listopadu u Zagrebu i u ove četiri godine postojanja postala je jedna od najvećih konferencija o asistivnoj tehnologiji u svijetu. "Prošle godine imali smo čak 1500 registriranih sudionika konferencije iz svih dijelova svijeta. Konferencija je namijenjena svima onima koji rade s asistivnom tehnologijom  ali i svima onima koje je osobno koriste", napomenuo je Vrankić.

"Misija E-Glasa i dalje ostaje pomaganje osobama s invaliditetom. I dalje se bavimo i želimo baviti razvojem i distribucijom pomagala za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Ono što se kod nas događa je da pronalazimo sve šire primjene asistivne tehnologije, a istovremeno se naš razvoj i se sve više fokusira na djecu s teškoćama u razvoju i na škole i vrtiće. Pored toga, sve više interesa za naša proizvode javlja se i izvan Hrvatske tako da naš izvoz naših proizvoda polako, ali sigurno raste", zaključio je Vrankić.

Komentirajte prvi

New Report

Close