Neopravdano na listi srama, oštećeni

Autor: Darko Bičak , 24. rujan 2014. u 22:00
Eduard Vivoda, član Uprave Riteha koji je kažnjen zbog energetskoga certifikata

Optužuju Ministarstvo graditeljstva.

Riječka tvrtka Riteh, koja se bavi energetskom učinkovitošću, certificiranjem zgrada, projektiranjem i nadzorom gradnje, našla se u središtu skandala nakon što ju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja stavilo na listu nevažećih energetskih certifikata.

U Ritehu kažu da su se tamo našli neopravdano i da im je zbog toga nanesena golema šteta zbog poljuljanoga povjerenja klijenata. Kako objašnjava Eduard Vivoda, član Uprave Riteha, ta je tvrtka u zakonskom roku dostavila Ministarstvu potrebne preinake svojega energetskog certifikata iz 2012., ali se ipak našla na popisu tvrtki čiji su energetski certifikati proglašeni nevažećima. Prvobitni certifikat je poništen, navodno, nakon kontrole po anonimnj prijavi. "Ovakav potez Ministarstva nanio je ozbiljnu štetu ne samo tvrtki, već i našim klijentima te partnerima. Stoga se nadamo da će Ministarstvo što prije ispraviti i izmijeniti objavljeni popis. Želimo vjerovati da je riječ o slučajnoj pogrešci, no ako se ona uskoro ne ispravi, bit ćemo prisiljeni tražiti naknadu zbog nanesene materijalne štete u obliku izgubljene dobiti", ističe Vivoda.

Dodaje da je Riteh tvrtka s 30-ak zaposlenih i da je dosad izradio više od 1900 certifikata. Iz Ministarstva su na upit Poslovnog dnevnika komentirali da prema Zakonu o gradnji energetski certifikati zgrada podliježu neovisnoj kontroli. Ako kontrola pokaže da je certifikat krivo ili loše napravljen, Ministarstvo rješenjem energetski certifikat proglašava nevažećim, a ovlaštena osoba dužna je izdati novi certifikat bez naknade. U Ministarstvu priznaju da je Riteh naknadno, u roku, ispravio pogreške u konkretnom certifikatu, ali da to ne poništava učinjenu grešku i kaznu od 40 tisuća kuna koja ide uz to. 

Komentirajte prvi

New Report

Close