Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bio bi nenadoknadiv za hrvatsko cvjećarstvo

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2023. u 18:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja odluku Vlade.

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja odluku Vlade kojom je blagdan Svih svetih proglašen sajmenim danom na razini Hrvatske, čime će cvjećarnice i specijalizirane prodavaonice imati mogućnost rada na dan kada ova djelatnost ostvaruje najveći profit, što bi inače bilo onemogućeno temeljem novih zakonskih ograničenjima rada nedjeljom i blagdanom.

Naime, obrtnici koji posluju na području groblja i svetišta uz crkve odnosno svi cvjećari i specijalizirane trgovine glavnu tržišnu orijentaciju imaju upravo na nedjelje i blagdane kada građani najviše posjećuju svoje pokojne na grobljima, što se osobito odnosi na blagdan Svih svetih. Posljednjim izmjenama Zakona o trgovini takvi obrti su ograničeni na rad 16 nedjelja godišnje, uz zabranu rada blagdanom. Na taj način, osobito u slučaju eventualnog nerada spomenutim blagdanom, njihovo poslovanje i opstanak je ugrožen jer se kod ove djelatnosti ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane u tjednu.

“Ova odluka je od velike važnosti za nas cvjećare i sve povezane djelatnosti, mnogi od nas baziraju svoju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na ovaj blagdan. U ovom slučaju mogli bismo govoriti ne samo o neostvarenom prihodu već i o velikim gubicima, s obzirom da moramo unaprijed osigurati i potreban materijal. Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih bi bio nenadoknadiv na nas, za nemali broj nas i kraj poslovanja. Odluka na ovoj razini stavlja sve hrvatske cvjećare u isti položaj u kojem ne ovise o reakciji svojih jedinica lokalne samouprave i mogu planirati svoj rad, osobito je važno da se ova odluka odnosi i na prodavaonice, a ne samo na vanjsku prodaju”, ističe predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep.

Komora je još u srpnju u dijalogu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pojašnjavala odredbe Zakona o prigodnoj prodaji te izvijestila svoje članstvo o mogućnosti iste, koju su mnogi gradonačelnici i načelnici iskoristili, a ovoga tjedna prije donošenja odluke uputila je uputu udruženjima obrtnika da u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u okviru dane zakonske mogućnosti proglase sajamski dan za predstojeći blagdan. Ova problematika bila je i tema prošlotjednog 1. Obrtničkog fokusa s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti uoči predstojećeg blagdana.

“Vlada je još jednom pokazala da je partner hrvatskih obrtnika i da ima sluha za naše probleme, kao i u slučaju posljednjeg nastavka mjera ograničenja cijena energije za obrtništvo. U otvorenom dijalogu u velikom broju resora razgovaramo o problemima hrvatskih obrtnika i pronalazimo rješenja. To je i slučaj kod posljednjih izmjena Zakona o trgovini – razumijemo namjeru Zakona i ono što donosi za najveći dio hrvatskih građana, no dužni smo zastupati interese naših obrtnika i skretati pažnju na probleme s kojima se susreću pri primjeni svih zakonskih odredbi, tako i ovog Zakona. I u narednom periodu uputit ćemo prijedloge unapređenja Zakona, u cilju zaštite domaćeg obrtništva i nastavka pozitivnog trenda rasta”, izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Komentirajte prvi

New Report

Close