Nema liječnika zainteresiranih za rad u KBC-u Split, na natječaj im se nije javio nitko

Autor: Poslovni.hr/H , 02. lipanj 2018. u 08:26
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski KBC i Dom zdravlja traže 132 specijalizanta, najviše iz anesteziologije, kardiologije, ginekologije, kirurgije, radiologije i obiteljske medicine, no na natječaje koje objavljuje KBC ne javlja se doslovno nitko.

Zbog problema s nedostatkom liječničkog kadra KBC Split je od Ministarstva zdravstva za ovu godinu tražio ukupno 78 specijalizacija, a najviše im trebaju iz anesteziologije, kardiologije, kirurgije, ginekologije i radiologije. KBC je u zadnje dvije godine zaposlio 10 anesteziologa, pa će ih uz tih pet koje su sada zatražili imati ukupno 15.

"Liječnika na tržištu jednostavno nema. Raspisali smo natječaje za nove liječnike, ali nam se nitko nije javio. Tražili smo liječnike za opću kirurgiju, kardiologiju, ginekologiju i anesteziju, ali nitko nije bio zainteresiran", izjavio je Hini ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić.

"Iduće godine očekujemo da će nam anesteziologija biti puno bolja, ova godina nam je još kritična, a imamo i problem s radiolozima zbog čega nam se produljuju liste čekanja", objasnio je Jurić.

U Makarskoj se više ne radi ultrazvuk dojke, zbog čega svi idu u KBC Split, a isto će se do kraja godine dogoditi i s Domom zdravlja u Sinju, jer jedina preostala radiologinja ide u mirovinu. Zbog toga su liste čekanja sve duže, a pacijenti sve ljući na liječničko osoblje, kaže Jurić.

Specijalizanti na kraju ne odu raditi tamo gdje je planirano

Ravnatelj Doma zdravlja Split Dragomir Petric dobio je od Europskog socijalnog fonda sredstva za 28 specijalizacija (85 posto od Fonda, ostalo će financirati država), među kojima su i one za ginekologiju, obiteljsku medicinu, pedijatriju i radiologiju.

No, upozorava na realnu mogućnost da veći dio specijalizanata na kraju ne ode tamo gdje je planirano jer se radi o specijalizacijama za udaljena i nenaseljena područja.

"U ovom trenutku na školovanju imamo devet radiologa, od čega je njih šest pred završetkom, ali upravo toliko radiologa nedostaje KBC-u Split. Kako ćete ih zaustaviti da se ne jave na natječaje za posao u bolnici gdje im nude radno mjesto i bolje uvjete, pogotovo plaću", žali se Petric.

Domu zdravlja nedostaju 44 specijalizacije, među kojima je najviše onih iz obiteljske medicine, potom internista, psihijatara, ginekologa, pedijatara i fizijatara. No, to su tek potrebe da se zadrži postojeće stanje, bez unaprjeđivanja i razvoja, kaže Petric.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić navodi kako im je omogućeno da u idućih pet godina školuju osam specijalizanata hitne medicine. "Sadašnji broj specijalista je otprilike 40 do 50 posto onoga što nam treba. S osam novih specijalizanata se približavamo konačnom cilju", kazao je Luetić.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine traje pet godina i stoji otprilike milijun kuna po specijalizantu.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Da li znate u kakvom je stanju zdravstvo danas?

Da li znate , da su vodeće veledrogerije danas – SAME SEBI – partneri, jer same svojim trgovačkim
lancima i ustanovama – prodaju robu?

Da li znate da je do sada LISTA lijekova na RECEPTE snižavana 62 puta?
/isto toliko puta su povećane cijene lijekova – BEZ RECEPTA- otprilike/…………….

Moj medicinar će uskoro u kola hitne pomoći..i na teren , da vidi malo praktične nastave..
Prva stvar koju smo se oko specijalizacija dogovorili je ta: da ju plaća sam- i da nikad prema nikome
nema nikakvu obavezu rada.!

Danas sam srela kolegu iz KTC.a….dao ,je otkaz prije par mjeseci i otišao u Njemačku…
Plaća mu je 1900,00 eura + 300 za dječji dodatak….250 eura mu je stanarina – dijeli je s dečkima
a radno mjesto mu je 1 min od stana/preko ceste/.
Radi od 6- 15.00 sati ..na sekundu ide doma…nitko ga ne zajebava , nema stresa…..nitko ga ništa ne pita…..kad se još malo snađe, ide i supruga i djeca s njim…

Nema straha. Poslat ce Kujundzic 200 svecenika i problem rijesen!

Uvesti trijažu i broj pacijenata će se prepoloviti! Ovako dok svaka dokona baba hoće pričat s doktorom, da joj prođe dan, pravi pacijenti nemaju odgovarajući tretman!


Mi mozemo uvoziti samo šamane iz crne afrike i amazone.

***ne, nemremo ni to, ali to nemogu ni švabe…bio osobno 4 puta tamo, svaki put probao i ayahuascu i mogu ti reći da nema tih novaca zbog kojih bi oni otišli u švabenland… i drugo promašio si bit mojeg posta kojeg si citirao, moj post je sprdnja s lupetanjima političara koji su tvrdili da su migranti redom doktori, da vritneš milijune njih nemreš 10 doktora ukupno naći među njima, kamoli 132…uostalom onaj koji je doktor, ziher ne pješaći među ovim talibanima

New Report

Close