Neisplatitelji plaće i kršitelji mjera o kontroli cijena ne mogu koristiti važnu državnu potporu, ali nisu jedini

Autor: Suzana Varošanec , 27. ožujak 2020. u 14:23
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Koristiti je ne mogu ni poslodavci za radnike zaposlene nakon 29. veljače bez obzira na razlog zapošljavanja, uz  izuzetak da je riječ o zapošljavanju zamjene za radnike za koje se koristila potpora, s tim da ugovori o radu nisu otkazani krivnjom poslodavca. 

Oko tri tisuće poslodavaca koji nisu isplatili plaće svojim radnicima za veljaču prvi su na potencijalno dužem popisu poslodavaca koji za svoje djelatnike neće moći koristiti državnu potporu sufinanciranja minimalne plaće, u iznosu od  3250 kuna (bruto 4062,50 kn). Riječ je o razdoblju od najviše tri mjeseca, dakle plaćama za ožujak, travanj i svibanj. Hrvatski zavod za zapošljavanje, naime, objavio je izmjene navedene prve mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19,  uz niz pojašnjenja među kojima se nalazi navedena regula da poslodavci neisplatitelji plaće za protekli mjesec ne mogu koristiti novu državnu potporu u uvjetima krize.
Također se zabrana korištenja odnosi na poslodavce koji krše odluku Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Zatim, njome su obuhvaćeni i oni koji ne mogu obavljati djelatnosti odlukom Stožera civilne zaštite, ali je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da krše zabranu ograničenja djelatnosti. Koristiti je ne mogu ni poslodavci za radnike zaposlene nakon 29. veljače bez obzira na razlog zapošljavanja, uz  izuzetak da je riječ o zapošljavanju zamjene za radnike za koje se koristila potpora, s tim da ugovori o radu nisu otkazani krivnjom poslodavca.  Jasno je definirano da se ova mjera ne može koristiti za umirovljenike (čiji rad u novim okolnostima vjerojatno niti nije zastupljen), kao ni za strane radnike iz trećih zemalja kojima je prestala važiti radna dozvola.
Kako je prvotno određeno da se potpora odnosi samo na zaposlenike, dok  ne uključuje (su)vlasnike, direktore, članove uprave, osnivače, prokuriste i slično – izuzetak su mikropoduzetnici koji zapošljavaju do 10 radnika, novi režim sadrži važnu nadopunu koja se tiče proširenog režima zabrane kad je riječ o povezanim društvima. Tako će se za  definiranje sufinanciranja plaća i vlasnika koji zapošljavaju do 10 djelatnika, za  navedene  osobe koje su izuzete od primjene, međutim, po novome pratiti imaju li oni udjele u nekim drugim trgovačkim društvima,. Pritom je ključan ukupan broj djelatnika svih društava povezanih preko identične fizičke osobe vlasnika, koji ako premašuje 10, za posljedicu ima gubitak prava na potporu.  To znači, primjerice, ako poduzetnik ima tri tvrtke u kojima zapošljava po 9 radnika, on neće moći  koristi ovu mjeru i za sebe, jer broj ukupnih radnika tvrtki koje su vlasnički povezane iznosi 27, odnosno premašuje limit od 10 djelatnika. Riječ je o daljnjem pooštravanju režima za vlasnike povezanih društava, a za čije eventualno kršenje predviđa se praćenje preko umreženih informacija sa stranica službenih registara.
Gubitak prava na ovu potporu po prethodnim odredbama – učinak je koji se odnosio na poslodavce koji su u razdoblju od 20. ožujka do trenutka predaje zahtjeva imali smanjenje zaposlenosti veće od 40% kod poslodavaca koji zapošljavaju do 10 djelatnika, zatim od 20% za mala poduzeća, 15% za srednje velika poduzeća i do 10% za velika poduzeća. Ovi uvjeti ostaju istovjetni i po izmijenjenim odredbama, ali je razdoblje unutar kojega se definira dopušteno smanjenje broja djelatnika različito regulirano I po novome traje dulje, odnosno limitirano je do trenutka isplate potpore. Time se očito pokušava zaustaviti priljev ljudi na burzu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close