‘Negativan test neće sigurno značiti da niste opasni za druge’

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2020. u 13:08
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Svakako je najvažnije ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje.

Razlozi za testiranje su različiti od osobe do osobe, no Matijana Jergović, specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” naglašava da negativan test ne jamči sigurnost.

“Svakako je najvažnije ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje zato što ako ste i bili na rizičnom događanju u subotu primjerice na svadbi gdje je postojala mogućnost da je netko imao blaže simptom, današnji rezultat koji je negativan neće sigurno značiti da niste opasni za vaše bližnje jer ste se možda prerano testirali od datuma izloženosti. Uvijek molimo da se posavjetuje s liječnikom ako ste bili na rizičnim događanjima. Najvažnija je izolacija i fizička distanca te korištenje zaštitne opreme”, kazala je te dodala:

“Testiranje u toj situaciji neće sigurno značiti da niste opasni za druge.”

Pojedine osobe se testiraju uz osobno plaćanje te je Jergović naglasila važnost prethodnog konzultiranja s liječnikom obiteljske medicine koji će procijeniti što treba u svakom pojedinom slučaju napraviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close