Nefinancijska godišnja izvješća velikima ubuduće obveza

Autor: Ante Pavić , 28. ožujak 2014. u 17:00
Socijalna pitanja, okoliš, ljudska prava... na papir/FOTOLIA

Manje od 10% najvećih europskih tvrtki dobrovoljno daje takva izvješća, među njima su i neke hrvatske.

Odbor stalnih predstavnika vlada članica EU (COREPER) potvrdio je nacrt prijedloga Direktive Europskog parlamenta koja će velike kompanije EU obvezivati da jednom godišnje objave nefinancijska godišnja izvješća. U njima će morati navesti podatke koji se odnose barem na pitanja u vezi sa zaštitom okoliša, socijalna pitanja i ona u vezi sa zaposlenicima, poštovanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i mita. 

Kompromisno rješenje 
Posrijedi je kompromisni tekst jer nije posve udovoljeno zahtjevu široke koalicije nevladinih udruga da se na objavljivanje nefinancijskih izvješća obvežu sva poduzeća u EU. Konačni tekst navodi da će takva izvješća morati objavljivati izlistane kompanije koje zapošljavaju više od 500 radnika. "Nismo nezadovoljni jer je ovo dobar korak u pravom smjeru", kaže Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR). Mnoga poduzeća i dosad su objavljivala slična izvješća, ali isključivo na dobrovoljnoj bazi, pa je zapravo najveća novost što će odsad biti obvezna to činiti. Smatra se da manje od 10 posto najvećih europskih kompanija pruža ovakva izvješća, a među njima su i neke hrvatske.

"Ina njeguje dugogodišnju tradiciju nefinancijskoga korporativnog izvještavanja, a svoje prvo izvješće o zaštiti okoliša izdala je još 1997., što je svrstava među predvodnike takva oblika izvještavanja u Hrvatskoj. Od 2007. redovito izdaje godišnja izvješća o održivosti u skladu sa smjernicama Globalne inicijative za izvješćivanje (GRI), a zadnja dva Izvješća o održivosti izdana su na razini Ine  i većih kompanija članica Grupe. U tijeku je priprema Izvješća o održivosti za 2013., koje će sadržavati vrlo širok spektar informacija o upravljanju te okolišnom, društvenom i ekonomskom učinku", odgovorili su iz hrvatske naftne kompanije. 

Bez standardne forme
Europski parlament predviđa da će podnošenje takvih izvješća biti obveza za oko 6000 poduzeća, većinom multinacionalki. "Izvješća će biti obvezna samo za centrale kompanija, dok će podružnice u drugim zemljama biti obuhvaćene u njihovim izvješćima", objašnjava Mirjana Matešić. Direktiva ne propisuje stanardnu formu izvješćivanja, pa će tvrtke po svom nahođenju, koristeći i GRI smjernicu, obavještavati javnost. Neka nacionalna zakonodavstva, poput britanskog ili švedskog, već su uvela zakonska rješenja koja propisuju i stroža pravila nefinancijskog izvješćivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close