‘Nedostatak radne snage ugrožava nastavak trendova gospodarskoga rasta’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. lipanj 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

HGK predstavlja svoj model primitka stranih radnika, Burilović smatra da treba ubrzati donošenje novog Zakona o strancima.

Hrvatska gospodarska komora u prošloj je godini ostvarila 11,5 milijuna kuna više nego 2017., ukupno 208,1 milijuna, s tim da su prihodi povećani u svim kategorijama (od EU projekata za 14,8 milijuna, ukupno 33,1, od članarina za 3,9 milijuna na 151,8 milijuna kuna), a HGK je tijekom godine za članice upriličila više od 40 različitih poslovnih delegacija i 146 promotivnih akcija, čulo se na jučerašnjoj skupštini Komore od njena predsjednika Luke Burilovića. No, podaci o boljem poslovanju ovoga nacionalnog tijela kao da su zasjenjeni prilično dramatičnim Burilovićevim osvrtom na problematiku radnika.

“Nedostatak radne snage je u ovom trenutku pitanje svih pitanja i glavna prepreka nastavku pozitivnih trendova, gospodarskom rastu koji se bliži 4 posto i najnižim kamatnim stopama uopće u nas, od 1,3 posto”, ustvrdio je šef HGK-a, najavivši i današnju konferenciju “Može li Hrvatska bez stranih radnika”, na kojoj HGK iznosi i svoj model uvoza, tj. primitka stranih radnika. O tome će govoriti i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, Žarko Katić, državni tajnik u MUP-u, demograf Anđelko Akrap i ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Marina Perić Kaselj. Na raspravu su pozvani gospodarstvenici iz sektora najviše pogođenih manjkom radnika. Iz HGK pozdravljaju nastojanja Vlade za potpuno ukidanje kvota za strane radnike, kojih je ove godine odobreno više nego ikad – 65.000, ali smatraju da se stvari moraju ubrzati donošenjem novog Zakona o strancima.

Komentirajte prvi

New Report

Close