‘Nećemo dopustiti ukidanje minusa na računima, pokušavamo obuzdati inflaciju’

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2021. u 22:00
U dopuštenom je minusu oko 31.000 građana/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Naveo je da je gotovo 840.000 građana u prešutnom prekoračenju s prosječnim iznosom od 8800 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu iz Sabora da Vlada neće dozvoliti ukidanje minusa na tekućim računima niti da netko njima trguje, a kada je riječ o rastu cijena istaknuo je kako će tražiti načine da se obuzda inflacija.

“Nećemo dozvoliti da se prekoračenja ukidaju i da netko s njima trguje”, kazao je Marić odgovarajući Borisu Lalovcu (SDP) na pitanje koliki je stvarni dug prema prešutnim minusima u bankama i hoće li prekinuti praksu prodavanja dugova.

Naveo je da je gotovo 840.000 građana u prešutnom prekoračenju s prosječnim iznosom od 8800 kuna, a u dopuštenom oko 31.000 građana s prosječnim iznosom od oko 12.000 kuna, uz kamatnu stopu za dopušteno prekoračenje od 7,6, a na prešutno od gotovo 11%.

Na upit Ivana Kirina (HDZ) koliko se rast iznosa fiskaliziranih računa može pripisati rastu cijena, Marić je kazao da to je jedan od razloga, ali se dio odnosi i na bolji mehanizam nadzora.

“Inflacija evidentno ubrzava, HNB i Vlada obraćaju pažnju na to i tražit ćemo načine kako da obuzdamo inflaciju koja nije specifikum Hrvatske, najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen, najviše su porasle cijene energije”, poručio je Marić i dodao da je prosječna inflacija u Hrvatskoj 1,7, a u EU 1,9%.

Iznio je i podatak da je do utorka 3% viša vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje u 2019., s tim da je u trgovini 6-8% više, a u turizmu 12% manje nego 2019. No, samo u srpnju u turizmu je 5% više, a u kolovozu više od 21% više u odnosu na 2019., kazao je Marić.

“Do kraja godine naši građani ne moraju brinuti ni o cijeni struje niti o cijeni plina”, istaknuo je, pak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić: opća razina cijena u Hrvatskoj 2,8% je viša nego lani, a inflacija je uzrokovana egzogenim, vanjskim šokom, prije svega prekidom lanaca dobave.

Komentirajte prvi

New Report

Close