Ne žele samo mrvice od 20 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2019. u 13:32
Foto: Getty Images

Predsjednici uprava najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki o problemima u sektoru.

Investicije u graditeljstvu i izazovi s kojima se ovaj sektor suočava posljednjih godina, bile su tema okruglog stola "Trendovi u građevinarstvu" u sklopu 14. Dana Komore inženjera građevinarstva u Opatiji.

(Ne)mogućnosti sudjelovanja domaćih izvođača na projektima javne nabave financiranim sredstvima EU posebno muči predsjednike uprava Mirka Habijanca (Radnik Križevci), Domagoja Kamenskog (Kamgrad), Zlatka Sirovca (Tehnika), Zorana Škorića (Osijek Koteks) i Svena Mullera (Strabag).

Igor Radić, iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture, istaknuo je da u ovoj godini očekuju projekte u prometnoj infrastrukturi vrijedne 20 milijardi kuna, od čega su 15 milijardi sredstva EU.

Izvođači su primijetili da očekuju da uvjete natječaja neće moći ispuniti ni jedna hrvatska građevinska tvrtka pa će one biti prisiljene raditi kao podizvođači, a takav status im ne omogućava stjecanje referenci za buduće natječaje.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nina Dražin Lovrec, upozorila je i na ono možda najvažnije: "Nedostaju nam projekti dugoročno održivih infrastrukturnih i drugih zahvata od javnog interesa, koji bi bili pripremljeni do razine za ishođenje lokacijskih dozvola. 

Komentirajte prvi

New Report

Close