Od 4740 hrvatskih odvjetnika tek ih se 6 registriralo za rad i u EU

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2018. u 22:00
Robert Travaš, čelnik Odvjetničke komore/Grgur Žučko/PIXSELL

Šef Hrvatske odvjetničke komore tvrdi da odvjetnici postoje radi zaštite prava stranaka i tako treba i ostati; oni pružaju pravnu pomoć svima kojima je potrebna.

Jesu li temeljne vrijednosti odvjetničke profesije ugrožene? Pitanje je to kojim su se bavili hrvatski odvjetnici sa svojim stranim kolegama na 36. Danu hrvatskih odvjetnika.

Glavna tema skupa bio je "Kodeks odvjetničke etike i izazovi današnjice", pri čemu su temeljne vrijednosti samostalnost i neovisnost odvjetnika, vjernost stranci i odvjetnička tajna. Još uvijek nije donesen globalni i jedinstveni kodeks odvjetničke etike, iako su osnovni postulati neovisnog odvjetništva jednaki ili vrlo slični diljem svijeta, istaknuo je predsjednik HOK-a Robert Travaš. Kodeks Vijeća odvjetničkih komora Europe iz 1988. dosad je tri puta mijenjan, a njegova su pravila itekako važna. 

"Samo neovisan, samostalan i stručan odvjetnik može zaštititi svoju stranku od samovolje države i ostvariti njena prava", istaknuo je Travaš. Komoru će voditi do ljeta, kad se bira novi predsjednik. Za kraj mandata odlučio se za apel vezan uz pokušaje unificiranja, globalizacije i liberalizacije odvjetništva. Po njemu, odvjetnici moraju voditi računa da se ne izgubi ili ne naruši ono što u profesiji već desetljećima dobro funkcionira, jer bi se time pogodovalo "ekspanziji odvjetništva kao biznisa, a ne kao službe pružanja pravne pomoći svima kojima je ona potrebna".

 

13 stranih

odvjetnika iz 6 zemalja EU registrirano u RH. Od naših 4740 u EU ih je 6

Odvjetnici postoje, ističe on, radi zaštite prava stranaka, a tako treba i ostati. Trenutačno je u Imeniku odvjetnika HOK-a upisano 4740 odvjetnika i 1532 vježbenika, dok je lani bilo 4700 odvjetnika i 1600 odvjetničkih vježbenika. Ovo je i dalje jako malo tržište, ali istodobno i sve atraktivnije za strane odvjetnike. Zakon o odvjetništvu (usklađen s pravom EU) propisuje postupak i uvjete upisa u Imenik stranih odvjetnika na isti ili vrlo sličan način kao i u drugim članicama EU.

A prema podacima HOK-a, u Hrvatskoj je aktivno njih 13 koji dolaze iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i Španjolske. Hrvatskih odvjetnika koji su registrirani pri komorama u zemljama EU danas je samo šest; tri u Austriji, dva u Njemačkoj i jedan u Češkoj. U Austriji, odnosno u Beču registrirano je, primjerice, i 'zvučno' odvjetničko društvo Grgić & Partneri većinskog vlasnika Agram grupe Dubravka Grgića. Kako bi poboljšali skor, u HOK-u su predstavili i novu aplikaciju "Find a Lawyer" kojom u sklopu europskih integracija omogućuju hrvatskim odvjetnicima uključivanje u europske tokove i predstavljanje na tržištu EU.  

Komentirajte prvi

New Report

Close