‘Ne’ proglašenju gospodarskoga pojasa u Jadranu

Autor: Božica Babić , 09. listopad 2014. u 15:51
Ribarska politika EU dala nam izbor/H. Jelavić/PIXSELL

Članicama EU ne braniti ribolov dok nas štite zabrane EK.

Recite "ne" prijedlogu odluke o proglašenju gospodarskoga pojasa u Jadranskom moru, naputak je Vlade premijera Zorana Milanovića zastupnicima kako će glasovati kada na red dođe 67. točka aktualne 14. sjednice Hrvatskog sabora.

Poslovni dnevnik pisao je o inicijativi zastupnika Ivana Šimunovića da se na tragu najnovije ribarske politike Europske unije i konkretnog odgovara Bruxellesa u ožujku, kad je ta tema bila uvrštena i u dnevni red 13. zasjedanja Sabora, no ostala je na čekanju. Bruxselles je ustvrdio da "proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadležnosti obalnih država, a one, uključujući Hrvatsku, suvereno mogu odlučiti hoće li proglasiti takav pojas u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora s ciljem osiguravanja gospodarskog potencijala svojih resursa na održiv način".

Vlada ocjenjuje da "proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u ovom trenutku ne bi bilo oportuno". Članicama EU ne smijemo braniti ribolov dok nas od flota trećih zemalja štite zabrane koje provodi Europska komisija, podsjeća Vlada zastupnike. Odbor za pomorstvo priklonio se naputku Vlade, dok se Odbor za zaštitu okoliša podijelio i nije donio odluku. No, oba su konstatirala da je zaštitu trebalo izglasati prije deset godina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close