‘Ne priznajem samozvane predsjednike Gradskog vijeća’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 14:16
Krešimir Bubalo (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) izjavio je danas u Osijeku da je Josip Vrbošić (HDSSB) za njega i dalje legitimni predsjednik Gradskog vijeća.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) izjavio je danas u Osijeku da je Josip Vrbošić (HDSSB) za njega i dalje legitimni predsjednik Gradskog vijeća, a drugi, kako je rekao, samozvani predsjednici ne postoje niti ih priznaje.

Vrbošić je na jučerašnjoj sjednici odbio staviti na glasovanje zahtjev 13 od 25 vijećnika za dopunu dnevnog reda točkom o njegovu opozivu, a budući da vijećnička većina nije prihvatila prijedlog dnevnog reda bez te dopune, prekinuo je sjednicu, nakon čega su vijećnicu napustili vijećnici HDSSB-a. Sjednica je nastavljena u nazočnosti 13 vijećnika, potpisnika zahtjeva za opozivom, i vijećnika HSP-a Daniela Srba, koji su izglasovali novi dnevni red, razriješli dužnosti Vrbošića, a za novoga predsjednika Gradskog vijeća izabrali nezavisnog vijećnika Miroslava Šimića.

Na konferenciji za novinare Bubalo je rekao kako je jučerašnja sjednica završena zato što nije izglasovan dnevni red u skladu s odredbama poslovnika budući da se, nakon odbijanja predloženoga dnevnog reda, nije imalo o čemu raspravljati. Nastavak jučerašnje sjednice, na kojem je 13 vijećnika Vrbošića razriješilo dužnosti, Bubalo ne smatra sjednicom Gradskog vijeća, nego "neformalnim okupljanjem, silovanjem demokracije i pokušajem stvaranja udružene oporbe" pod vodstvom predsjednice osječkoga SDP-a Biljane Borzan.

Najavio je kako od Ministarstva uprave neće tražiti očitovanje o regularnosti jučerašnje sjednice, koja je zaključena pošto nije prihvaćen dnevni red, niti mu je to potrebno. Rekao je kako Vrbošić nastavlja obavljati svoju dužnost i da će, u skladu s rokovima prema poslovniku, sazvati novu sjednicu Gradskog vijeća i njome predsjedati, a o inicijativi 13 vijećnika za Vrbošićevim opozivom raspravljat će na posebnoj sjednici u skladu s procedurom prema poslovniku.

S obzirom na to da su predstavnici HNS-a ustvrdili kako se koalicija s HDSSB-om raspala, Bubalo ih je pozvao da se počnu ponašati u skladu s tom odlukom te da njihovi članovi daju ostavke u upravnim vijećima i nadzornim odborima gradskih poduzeća i ustanova. Budući da je nakon njegove konferencije za novinare vijećnik Šimić najavio dolazak u Gradsku upravu kako bi preuzeo ured predsjednika Gradskog vijeća, Bubalo je rekao da su "maškare odavno završile", da mu se vijećnik Šimić nije najavio te mu predlaže da "cirkuske predstave ostavi za iduće maškare".

Na pitanje novinara je li zbog Šimićeva dolaska uvedeno legitimiranje na ulasku u Gradsku upravu, što dosad nije bio slučaj, Bubalo je odgovorio kako to smatraju normalnim u svakoj instituciji te da se to primjenjuje od jučer. Na pitanje kako se osjeća zbog činjenice da je HDSSB izgubio većinu u Gradskom vijeću, Bubalo je odgovorio da je okupljanje oporbe legitimno, a "rušilačke nagone trebali bi usmjeriti prema pozitivnim stvarima".

Tajnica grada Jadranka Nikolov rekla je kako se pojedinačni akti, poput nečijeg imenovanja ili razrješenja, ne mogu provoditi po hitnom postupku, što je jučer tražilo 13 vijećnika, nego po poslovnikom predviđenoj proceduri i rokovima, zbog čega Vrbošić nije mogao prihvatiti njihov prijedlog. Ustvrdila je kako tajništvo nije dobilo nikakav dokument koji bi potvrdio da se nakon prekida jučerašnje sjednice Gradskog vijeća nešto dogodilo, ali, dodala je, ako je točno da se dogodio nastavak završene sjednice ili sazivanje nove, to je učinjeno suprotno poslovniku.

Vrbošić je izjavio kako poštuje volju većine vijećnika da izabere predsjednika Gradskog vijeća, ali je obvezan poštovati i sve pravne norme koje "reguliraju proceduru i konzumiranje tog prava". Ustvrdio je kako je spreman prihvatiti volju vijećničke većine, ali isključivo na zakonom, statutom i poslovnikom propisani način, te da ne namjerava dati ostavk

Komentirajte prvi

New Report

Close