‘Ne prepolovi li neporezna davanja, neka ide’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. studeni 2013. u 22:00
Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a/D. Marušić/PIXSELL

Šef Hrvatske obrtničke komore dao ministru obrtništva novi polugodišnji rok.

Glavni razvojni cilj u turizmu je ulazak u vodećih 20 turističkih destinacija na svijetu po kriteriju konkurentnosti, jer smatramo da je Hrvatska, koja je sada na 34. mjesta, iskoristila tek jedan dio potencijala, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin na 26. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na otvorenju skupa ustvrdio je kako su novim Zakonom o obrtu izgubili svi, i obrtnici i Ministarstvo i Vlada. Novi Zakon ne riješava ni jedno ključno obrtničko pitanje, zbog čega je HOK prije godinu dana zatražio izmjene zakona, kazao je Ranogajec, dodajući kako Ministarstvo poduzetništva očito ne poznaje probleme obrtnika. Od resornog ministra Gordana Marasa očekuje da u sljedećih šest mjeseci na sjednicu Vlade stavi prijedlog da sva ostala neporezna davanja smanji za 50 posto, počevši od ZAMP-a do svih vodnih, šumskih i ostalih doprinosa. "Ako ne uspije u tome, neka podnese ostavku, jer nije sposoban braniti resor koji mu je dodijeljen", zaključio je Ranogajec.

Odgovarajući na pitanja novinara o povećanju međustope PDV-a, Lorencin je kazao kako, unatoč tom povećanju, turistička djelatnost ostaje u povoljnijem položaju u odnosu na neke druge djelatnosti. S kolegama iz Ministarstva financija obavili smo niz razgovora i simulacija drugačijih rješenja, ali moramo biti svjesni gospodarske situacije i stanja proračuna, naglasio je Lorencin dodajući i kako se povećanje međustope nastoji kompenzirati drugim mjerama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Novi Zakon ne rješava ni jedno ključno obrtničko pitanje” To je istina ali je isto istina da gospodin Ranogajec nema ni znanja ni sposobnosti da vodi i zastupa interes obrtnika. On može štiti jednino one interese koje mu u HOK-u napišu. To je uglavnom zaštita postojećeg sustava i svih privilegija. Zauzvrat gospodin Ranogajec dobro naplaćuje borbu za zaštitu interesa osoblja u HOK-u.
Volonterska naknada i plaćanje svih troškova nepotrebnih putovanja ali i kolega obrtnika u tijelima komore koji isto tako uspješno isisavaju krv obrtnika. To više djeluje kao “udružena organizacija” nego kao udruženje obrtnika.

Pravi se javio….smanjiti sve te namete znači borbu su Ranogajcima iz drugih područja….ZAMP udara na Vojkovića i još neke firme
Tko zna koga se tiče vodna naknada, slivne vode…tko iz tih institucija izvlači novce…

New Report

Close