‘Ne postoje nemuzikalne osobe, samo neotkriveni talenti’: U Zagreb stigao svjetski glazbeni program

Autor: Lucija Špiljak , 21. listopad 2021. u 22:00
Održava se u 6000 škola, a kroz sustav je prošlo više od 30 milijuna polaznika/Olja Dešić

Već pune postojeće grupe, a formiraju i nove zbog velikog broja zainteresiranih.

Jedinstveni glazbeni program Yamaha Music School (YMS), danas prisutan u više od 40 država svijeta, ove je jeseni stigao i u Zagreb, u novootvorenu školu u Tuškanovoj 37.

Povodom toga organiziran je 21. listopada i Dan otvorenih vrata, stoga su zainteresirani imali priliku isprobati Yamaha Music School popularne glazbene programe pjevanja, akustične, klasične i električne gitare, bas gitare, bubnjeva, klavijatura i klavira, saksofona, violine i flaute. Kroz programe su ih proveli licencirani mentori i stručnjaci.

Koncept YMS-a temelji se na jedinstvenom strukturiranom kurikulumu praćenom knjigama i materijalima od početničkog do profesionalnog nivoa. Odlika je, kažu iz YMS-a, grupno muziciranje te fokus na kreativnosti i individualnost polaznika, a manje tradicionalni pristup koji, kako tvrde, često rezultira gubitkom motivacije i udaljavanjem od glazbe.

Za sve generacije

Licencor YMS-a Olja Dešić kaže da u školi već pune postojeće grupe, a formiraju i nove zbog velikog broja zainteresiranih. Već sada imaju više od 180 polaznika. Sve je više interesa i za individualne poduke, a mentore u YMS-u raduje što ljudi žele razvijati svoju muzikalnost.

“Ne postoje nemuzikalne osobe, samo neotkriveni talenti. Djeca, tinejdžeri, odrasli! Svi oni koji žele vratiti glazbu u svoj život, iz razloga da postanu glazbenici ili samo hobisti. Svaki je motiv – dobar motiv”, ističe Dešić.

Škola je stoga namijenjena svim generacijama – od 1,5 godine kreću razne zabavne edukacije, a za sve osobe starije od osam godina – uključujući odrasle bez gornje dobne granice – imaju razvijen kurikulum koje prate udžbenici Yamaha Music Education sustava; razni moderni instrumenti, ali i klasični poput violine, flaute, klavira i klasične gitare.

Dešić se u razgovoru osvrnuo i na predavače u školi koje, kaže, pažljivo biraju.

“Unikatna metoda grupne nastave za koju su svi naši učitelji svladali potrebne kompetencije, a u kojoj postoje pisane knjige i zvučni zapisi baš za taj način rada, najveći je dragulj YMS-a, i to se u praksi dokazuje svakim danom.

Foto: Olja Dešić

Mi pažljivo biramo osobe s kojima želimo surađivati, poštujući postavljene standarde kvalitete znanja, vještina, karijernih dosega i, napose, osobnosti propisane od YMS. Oni koji se odazovu našem pozivu imaju nekoliko važnih koraka za pristup ovom sustavu koji iznimno kontrolira svoju kvalitetu: polažu online teorijski i praktični ispit koji ocjenjuje komisija u Hamburgu, te su prije početka rada dužni, inicijalno, ali i kroz period rada, pohađati metodičke seminare koje održavaju stručnjaci iz raznih europskih YMS centara.

Našim polaznicima dodjeljujemo uvjerenja Yamaha Music School sustava, a oni koji žele imati i službenu ocjenu po sustavu Yamaha Grading System’, mogu pred službenim YMS ispitivačima polagati posebne ispite”, pojašnjava licencor.

Prva Yamaha Music School osnovana je u Japanu 1954. godine, a do danas je postala prisutna u 40-ak država svijeta, s više od 6000 škola, kroz čiji je sustav dosad prošlo više od 30 milijuna polaznika.

Prva hrvatska podružnica otvorena je u Rijeci 2019. godine, uslijedio je Čakovec, a sada je otvorena i zagrebačka škola. YMS Rijeka je narasla gotovo do svojeg punog kapaciteta u dvije godine i trenutno ima oko 250 polaznika, a YMS Čakovec 80-ak.

Uskoro i platforma

Novost je i platforma s tečajevima Yamaha Music School Hrvatska – Online koja će uskoro krenuti s radom.

“Imamo zabavno sučelje, nije to samo ‘online chat’, dapače, po uzoru na online tečajeve uglednih svjetskih škola naši sadržaji bit će na raspolaganju polaznicima svaki dan u modernom sučelju, pa će oni moći i sami učiti, vježbati, usnimavati se između tjednih predavanja koja su uživo.

Zasad smo okrenuti svim dijelovima Hrvatske, ali drago mi je napomenuti da smo dobili ovlasti da tu uslugu ponudimo na puno širem geografskom teritorij cijele jugoistočne Europe, te su pred nama zaista veliki izazovi u godinama koje slijede. Prije epidemije, u naše redove su trebali ući Zadar i Split, bili smo korak do cilja. Obnovit ćemo te dogovore.

Otvara se sigurno jedna škola u Hrvatskoj vrlo uskoro, a detalje zasad ne mogu otkriti. Svakako postoji potreba za ovakvom zabavnom institucijom koja vrlo ozbiljno doživljava svoju ulogu. Mislim da doprinosimo kvaliteti edukacije, a naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo na pravom putu”, zaključuje Olja Dešić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close