‘Ne pitajte me šta ću raditi u Bruxellesu, veoma je teško i ne znam’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 18:09
Ivica Dačić / EPA

Istaknuo je da je u dosadašnjem dijalogu “Srbija pokazala korektnost”, ali da rješenje podrazumijeva kompromis koji Priština ne želi te da je “u ovom slučaju za kompromis potrebno troje”.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da su pregovori s Prištinom došli u fazu u kojoj će Srbija u Bruxellesu biti izložena velikim pritiscima i da ne zna u kojem smjeru dalje uopće može ići dijalog s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem jer Priština ne želi ni razgovarati o davanju izvršnih ovlasti zajednici srpskih općina, koju predlaže Beograd. Dačić je ponovio da u ponedjeljak ide u Bruxelles na nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu se uopće on i kosovski premijer Hashim Thaci mogu dogovoriti.

"Ne pitajte me šta ću raditi ondje (u Bruxellesu). Veoma je teško i ne znam", rekao je Dačić, a prenosi agencija Tanjug. Istaknuo je da je u dosadašnjem dijalogu "Srbija pokazala korektnost", ali da rješenje podrazumijeva kompromis koji Priština ne želi te da je "u ovom slučaju za kompromis potrebno troje", jer se mora suglasiti i Bruxelles. "Ja ne znam šta više mi možemo predložiti, osim priznati neovisnost Kosova i kazati: ‘nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete’. Ali, šta će onda biti s našim narodom?”, upitao se Dačić.

Komentirajući u čemu se Priština i Beograd ne mogu suglasiti Dačić je kazao da se dvije strane slažu "samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti riješen formiranjem zajednica općina". "Međutim, oni uopće ne žele razgovarati o izvršnim ovlastima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je srbijanski premijer.

Prema Dačićevim riječima, najzad moraju početi i razgovori sa Srbima koji sudjeluju u kosovskoj vlasti. "Ovo je ključan trenutak, svi moramo biti jedinstveni oko toga što tražimo", ocijenio je premijer Dačić dodavši kako kosovska strana ističe da neće 'Republiku Srpsku' na Kosovu, no da srbijanski prijedlog o nadležnostima zajednice općina podrazumijeva puno niže od nadležnosti koje ima Republika Srpska te da postoje i drugi primjeri regionalnih vlasti u Europi.

Kako prenosi agencija, srbijanski je premijer istaknuo da i dalje osobno misli da je podjela Kosova najbolje rješenje. "Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više pričati ni o podjeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rješenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance", rekao je Dačić. Državni vrh Srbije sastat će se u petak u Beogradu i razgovarati o nastavku dijaloga s Prištinom u Bruxellesu, navodi srbijanska nacionalna agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close