‘Ne odustajemo, idemo u štrajk 10. listopada ako Vlada ne da prihvatljivo rješenje’

Autor: VLM , 02. listopad 2019. u 11:52
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je da je Uredba od donošenja 2013. godine mijenjana više od 20 puta.

Ne odustajemo od našeg cilja, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekavši da će školski sindikati ići u najavljeni štrajk 10. listopada ako od Vlade ne dobiju prihvatljivo rješenje.

Mihalinec je u jutrošnjoj emisiji HRT-a U mreži prvog rekao da danas kreće razdolje od pet dana tijekom kojeg traje proces mirenja, u kojem očekuju "ispravljanje nepravdi".

– Ne odustajemo od našeg cilja, on je zacrtan, a to je 6,11 posto veći koeficijent složenosti poslova – rekao je Mihalinec.

– Ako u procesu mirenja dobijemo od Vlade nama prihvatljivo rješenje, mi ćemo to iskomunicirati s našim tijelima i tada neće biti štrajka. Ako neće doći u mirenju do toga, tada će biti štrajk pa ćemo opet razgovarati – rekao je Mihalinec.

Naglasio je da je visoka sprema u obrazovanju prema DZS-u najniže plaćena visoka sprema u Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je da Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama nije nešto što je predmet kolektivnog pregovaranja, ali da su ipak sjeli sa sindikatima i razgovarali.

– Ne vidim potrebu za najavama štrajka, ovo su stvari koje socijalni partneri mogu riješiti međusobno. Kad gledate formu i pravo, mi ovdje govorimo o procesu koji je vezan isključivo za nešto što donosi Vlada jednostranima aktom i nije čak ni nužno pregovaranje – rekao je Aladrović.

Aladrović je poručio da razumiju potrebe učitelja, ali da je problem što svi dijelovi javnih i državnih službi ističu svoju specifičnost. U budućem razdoblju inzistirat će na horizontalnom povećanju plaća, kroz osnovicu, ne izdvajajući niti jedan segment kao bitniji ili manje bitan, dodao je. Aladrović je istaknuo kako je proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u odnosu na 2016. godine povećan više od 2 milijarde kuna te da je velika većina troška otišla na plaće. Rekao je da moraju imati odgovoran stav prema kojem nikoga ne dovode u povlašteni ili podređeni položaj.

Glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček rekao je da su plaće učitelja i nastavnika u usporedbi s drugim javnim službama u zaostatku, no da dinamika ispunjenja zahtjeva ovisi o fiskalnoj mogućnosti proračuna.

– Štrajk nikome nije u interesu, ni sindikatima, ni učiteljima, ni ministarstvu niti Vladi – rekao je Košiček.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je da je Uredba od donošenja 2013. godine mijenjana više od 20 puta.

– Mi smo najviše zaostali u plaćama – rekla je Tuškan, dodajući da su morali najaviti štrajk jer je zaposlenicima dosta.

– Cijeli naš sustav je vrlo specifičan, vrlo odgovoran, najpotplaćeniji, i mi doista nećemo odustati dok se zahtjevi ne ispune – rekla je Tuškan. Poručila je da imaju podršku međunarodnih organizacija i kolega iz drugih zemalja, pa čak i iz privatnog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close