Ne nasjedajte na lažne poruke u ime MUP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2020. u 13:55
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH.

Ravnateljstvo policije upozorilo je u srijedu građane da ne nasjedaju na lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a s naslovom ‘Mup Sharepoint Files’ jer je riječ o internetskoj prijevari.

Policija je priopćila da se radi o pokušajima internetskih prijevara, tzv. ‘vishing’ i ‘phishing’, uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije precizirala je da prevaranti, koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

U policiji posebno naglašavaju da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom ‘Mup Sharepoint Files’ koji sadrži maliciozne poveznice. Policija stoga poziva građane da na naveden poruke ne odgovaraju te da se ne javljaju na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je građane da više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara kao i savjete o tome kako se zaštiti mogu pronaći na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456. Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti dostupan je na poveznici https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.

Komentirajte prvi

New Report

Close