Ne naplati li dug, CO će moći ovršiti državu za 20,4 mil. kuna

Autor: Marija Brnić , 09. ožujak 2015. u 22:00
Sporne su bile neplaćene obveze države za korištenje prostora CO-a u Zagrepčanki/ Slavko Midzor/PIXSELL

Za ovrhu će od 30. lipnja biti dovoljna izjava CO da poseban sporazum s državom nije sklopljen.

Prije gotovo godinu dana država i Croatia osiguranje (CO) postigli su dogovor o međusobnim potraživanjima oko kojih su se šest godina sudski sporili, no nagodba još nije realizirana.

Vladino povjerenstvo za raspolaganje imovinom u vlasništvu RH na čelu s potpredsjednikom Rankom Ostojićem dalo je početkom lipnja 2014. suglasnost Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da, nakon što se podvuče crta, CO-u plati 20,4 milijuna kuna u roku od osam dana od potpisivanja posebnog ugovora o namirenju. No, ugovor nije potpisan, pa se odluka ponovno našla na sjednici Ostojićeva povjerenstva u jesen. Iz dostupnih dokumenata vidljivo je da je u nagodbu unesena odredba o obračunu zateznih kamata na potraživanje CO-a, po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem eskontne stope HNB-a za prethodno polugodište za pet postotnih poena.

Poseban se sporazum o namirenju k tomu trebao zaključiti do kraja lipnja ove godine, no da realizacija zapinje, potvrđuje i najnovija intervencija u nagodbu. U veljači ju je Ostojićevo povjerenstvo nadopunilo odredbom da se, u slučaju da sporazum o namirenju ne bude potpisan do 30. lipnja, potraživanje iz nagodbe smatra dospjelim. Drugim riječima, od 1. srpnja CO će moći iz proračuna RH naplatiti 20,4 mil. kuna uz pripadajuće kamate koristeći odluku povjerenstva o nagodbi kao ovršnu ispravu. Dovoljno će po novome za pokretanje ovrhe biti izjava CO da poseban sporazum s državom nije sklopljen.

Nagodba je, inače, rezultat neplaćenih obveza države za korištenje prostora i garaža CO-a u poslovnoj zgradi Zagrepčanka, koje je država najprije po ugovoru bez naknade koristila, a potom nikad nije ugovorila najam prostora. Nakon što je CO tužio državu, ona je uzvratila tužbom CO-u zbog zakasnjele isplate dividende. U trenutku nagodbe CO je potraživao 39,8 mil., a RH 6,3 mil. kuna od CO za neisplaćenu dividendu i 13 mil. za plaćenu pričuvu za korištenje prostora, pa se prijebojem došlo do iznosa od 20,4 mil. kuna koje će CO uskoro moći naplatiti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo ! Nakon izjave premijera da mozda treba referendum za busenje Jadrana i niz prije drugi jadni izjava od vladajuci.., sada jos jedan primjer kako drzava %#^e m}#%r tvrtki koja se usudi naplatiti za izvrsene usluge. I onda se pitamo zasto nemamo investicija i investitora! Gdje su neovisne medije da ove stvari prenose? Gdje su razne udruge? Gdje su HUP, HGK itd? (Ili te sve udruge reagiraju samo za Todorica, Tedeschija ili za drzavu…)…agonija i dalje traja…

New Report

Close