Naveliko počele inspekcije, glavni državni inspektor otkrio na što posebno obraćaju pažnju

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 10:22
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Četvrtu godinu zaredom su na terenu s dvjestotinjak ljudi. Nakon sezone čeka ih novi zahtjevni posao, a to su nadzori dvojnog iskazivanja cijena u eurima od 5. rujna.

Strože i češće nadzore od početka lipnja do kraja kolovoza provode i djelatnici Državnog inspektorata diljem Jadrana, piše Dnevnik.hr. U fokusu kontrole su sanitarni uvjeti, sigurnost hrane i pića, radni odnosi, zaštita na radu i zaštita prirode.

“Neka službe rade svoj posao”, misle ljudi o inspekcijama, jer se njima rješava ono malo ljudi koji ne rade po pravilima, a ocrne cijelu ugostiteljsku struku izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

“Oko 30 inpektora je napravilo tijekom dana stotinjak nadzora. Oko 70 posto nadzora je bilo bez ikakvih pogrešaka, a ostalih 30 smo maksimalno išli s mjerama upozorenje i tijekom nadzora su se te greške otklanjale.  U onih par posto, gdje se nije oportunitet bio moguć – morali smo ići s mjerama”, pojasnio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV.

Temeljem analiza, ove godine bi težina nadzora trebala biti na zaštiti prava radnika. “Najskuplji i najgori rad je rad na crno, apeliram i radnike i poslodavce da to ne prihvaćaju. Ove godine ćemo ići na mjesta gdje je povećana opasnost za sigurnost i zdravlje ljudi. Kontrolirat će se više kotlovnice, praonice rublja, kuhinje”, najavio je Mikulić.

Četvrtu godinu zaredom su na terenu s dvjestotinjak ljudi. Nakon sezone čeka ih novi zahtjevni posao, a to su nadzori dvojnog iskazivanja cijena u eurima od 5. rujna. No, kako kaže Mikulić – ne vidi poseban razlog za možebitne probleme.

“Provjeravamo primjerice za radnike u kuhinji koji rade u nepovoljnoj mikroklimi imaju li liječnićki pregled od specijalista medicine rada za rad u nepovoljnoj mikroklimi. Također gledamo radnu opremu i gledamo električne instalacije”, pojasnio je nadzor viši inspektor rada Državnog inspektorata Mario Vojić.

U fokusu kontrola bili su radni odnosi i zaštita na radu. U većini objekata koje su danas obišli – nije bilo većih nedostataka.

“Iznenađeni jesmo, ali u principu mislim da je to sve redovna kontrola.  Gledaju se radne dozvole, je li sve u redu, jesu li su ljudi prijavljeni”, pojasnio je voditelj jednog ugostiteljskog objekta Andrej Radalj te dodao da misli da ne bi trebalo biti problema. Većina građana podržava ove inspekcijske akcije.

“Ukoliko se u nadzoru utvrde nepravilnosti iz nadležnosti Sanitarne inspekcije, subjekt dobiva rok za otklon nedostataka. Ukoliko se nedostaci ne otklone – dobiva kaznu u iznosu od 1000 pa do 150.000 kuna”, upozorava Đeni Šubat Ivković, viša sanitarna inspektorica Državnog inspektorata.

Komentirajte prvi

New Report

Close