Nautička luka Porta Baroš – projekt od 1,2 mlrd. kn

Autor: Marija Brnić , 17. prosinac 2020. u 22:00
Foto: GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Ministarstvo će natječaj za koncesiju objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave.

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Vlada je jučer dala odobrenje za objavu natječaja za 30-godišnju koncesiju za gradnju i korištenje luke nautičkog turizma Porta Baroš u Rijeci, koju ministar Oleg Butković procjenjuje da će biti dosad najvrjednija, čak 1,2 milijarde kuna.

Do te vrijednosti koncesije došlo se temeljem naknada koje su utvrđene za ovu luku koja će se prostirati na gotovo 106 četvornih metara, a za koju će budući koncesionar plaćati fiksno po 5 kuna po četvornom metru u prvih 15 godina, a nakon toga će se svakih pet godina iznos povećavati za još dvije kune, dok će promjenjivi dio naknade iznositi 4 posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području umanjen za nabavnu cijenu naftnih derivata.

Luka Porta Baroš trenutno je pod upravljanjem Lučke uprave Rijeka, a prostorno-planskom dokumentacijom Grada Rijeke to područje je izdvojeno i predviđeno je uređivanje luke s 500 vezova.

Ministarstvo će natječaj za koncesiju objaviti u Elektroničkom oglasniku javne nabave, a kandidati među ostalim moraju priložiti idejni projekt i studiju gospodarske opravdanosti, te garanciju poslovne banke u visini 1 posto ponuđene vrijednosti investicije koja je određena studijom gospodarske opravdanosti. Vrijednost investicije, te visine ponuđenih iznosa naknada kriterij su i za odabir koncesionara.

Komentirajte prvi

New Report

Close