Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Nastavljamo beskompromisno prema zelenoj budućnosti

Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska.

Medeja Lončar
15. prosinac 2022. u 22:00
Medeja Loncar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska/Neja Markicevic/CROPIX

Godinu na izmaku obilježile su iznimno visoke cijene energenata, prekinuti dobavni lanci, dramatične posljedice klimatskih promjena. Ono u što možemo biti sigurni jest da je nepredvidljivost zapravo postala konstanta i zato najveći izazov stoji pred menadžerima kompanija, koji će u predstojećem razdoblju uvijek morati imati spremno nekoliko poslovnih scenarija kako bi kompanija koju vode bila otporna na sve potencijalne izazove.

Da bismo uistinu kvalitetno odgovorili na njih, morat ćemo međusobno više surađivati, fokusirati se na razvoj digitalnih vještina i stvaranje platformi putem kojih ćemo moći zajedno rješavati probleme.

Nastavljamo ulagati u nove tehnologije, ali očekujemo i od vlada da potiču transformacije i inovacije kroz ispravne politike i programe poticaja.

U Siemensu smo uvjereni da kroz naša tehnološka rješenja – tehnologiju sa svrhom, imamo odgovore na brojne izazove pred nama. Za nas je smjer jasan: potičemo ulaganje u digitalizaciju, kako svog sustava, tako i sustava naših kupaca kako bi bili energetski učinkovitiji, te tako ostvarili znatne uštede, bolju efikasnost i u konačnici kvalitetnije proizvode.

Napredne hrvatske tvrtke već su implementirale takva rješenja i na mnogim su područjima značajni iskoraci već učinjeni, ali uvijek može više kako bi se aktivirao puni potencijal za nova pozicioniranja, daljnji razvoj i, u konačnici, veću konkurentnost naših tvrtki.

Zelena transformacija podrazumijeva i transformaciju ljudi, spremnost na cjeloživotno učenje, prenošenje znanja i know-howa, jer je to jedini način poticanja prave inovativnosti, čime i tehnologija ima mogućnost postići punu svrhu.

Manjak kvalificirane radne snage zahtijeva od svih nas da motiviramo mlade, pogotovo djevojke, da se odluče za inženjerski studij. Potičemo žene na veću prisutnost u STEM-u, jer različiti timovi jamče veću efikasnost i kreativnost, u čemu leži moć i potencijal kompanije.

Povećanje produktivnosti i smanjenje rizika za okoliš, otvara pristup svjetlijoj budućnosti. Mi je ne vidimo ružičastom, već zelenom. Budimo pametni i počnimo ju stvarati – sad.

New Report

Close